Sunday, 17 February 2013

Praktikal part 1



assalamualaikum buat semua pembaca bloq aku…mesti korang tertunggu macam manala nasib aku kat tempat baru suasana baru kawan baru dan keadaan yang baru…taraaaaaaaaaaaa Alhamdulillah aku masih lagi bernafas dan sihat walafiat..aku bersyukur sangat dengan praktikal aku,sebab semua berjalan lancar walaupun banyak jugakla kekangan yang aku hadapi sebelum praktikal macam aku update sebelum nie..semua dah settle walaupun ada sikit lagi masalah yang kena aku selesaikan..

ok, kang aku cerita macam mana nasib aku kat tempat praktikal @ kerja aku.sebelum tue aku nak bagi tau aku akan update sal praktikal nie 2week sekali.ini bermakna aku dah praktikal 2week dah..malasnya nak g kerja esok..hihihih..baru kerja 2week dah malas nak kerja macam manala aku nie..ok, 1st report duty aku bertarikh 04.02.2013 cehh macam tarikh nak kawen kan..hahah lambat lagi kot aku kawen..heheh..tunggu si dia yang nun jauh di sana..baliklah cepat..hahah gatal plak aku..ok2 aku serius cerita  sal praktikal. Masa report duty tue, mang bedebar gila macam2 aku fikir..masa hari 1st aku takla terkejut sangat sebab encik zul dah bagi tau aku akan dikelilingi kumbang.,fuhhh 1st dengar masa kol encik zul tue adoyaiii berfikir nak terima but apa nak buat company lain tak offer lagi so aku tibia jewla..jadi niela nasib and takdir aku kerja…. hahhhhhh encik zul niela yang mesej n email aku untuk offer praktikal tempat dia.nanti aku selongkar erk satu2 kawan2 kerja aku..


sekarang aku nak cerita sal keadaan aku selama 2week kat sana..opss lupa plak sebelum tue, aku gtau korang dulu, aku kena department maintenance and facilities,and then name of company is carrier international sdn bhd (CISB)..pas tue company nie bertempat kat bangi kilang nie produce aircond,.ok done serba sedikit..masa 1st tue aku kena tunggu lebih kurang 3jam jugak kat kaunter pertanyaan untuk menunggu supervisor aku last2 orang lain yang datang,yang aq xtrfkir langsung dulu, kan kilang so kena guna safety shoes and safety glass..bayangkan aku dengan baju kurung yang tak seberapa lawa tue kena pakai booth and safety glass.aku rasa macam patung macdonald dah aku berjalan tapi aku gagahkan diri gak..nie semua pasal encik zul la nie tak bagi tau kena pakai pakaian apa,,,salahkan orang plak aku kan.macam besala minggu pertama semua duk bunyi sapa pompuan yang tersalah masuk kilang nie duk kat office maintenance.aku nie jenis yang mang selamber jew macam tak de perasaan…di Tanya satu aku jawab satu di Tanya sua tiga empat aku jawab satu..hahahah malu dowhhh…1st time aku kena kelilingi kumbang yang kebanyakan dah mendirikan rumah tangga tapi serius seminggu aku kekok dan cuba untuk menyesuaikan diri..

Alhamdulillah, walaupun baru 2week aku and the team semua kawan2 dapat menerima walaupun aku yang paling muda..hihi..and akula sorang bunga kat bahagian nie, so dorang layan tue jangan cakaplah hahaha tapi aku kena biasakan diri sebab 6month ok aku kat situ so kena pandai bawa diri tapi  2 week dah aku dah tau serba sedikit trend kerja dorang and sikap dorang mang terbaik boboboi and biasakan diri cara dorang kerja macam mana..usik mengusik Tanya nie Tanya tue mang tak lekang la oleh dorang Tanya asal mana,kos apa, study kat mana brapa lama praktikal duk mana and yang kerap dorang Tanya hahahh taraaaaaaaaaa dah berpunya ka and umo brapa…itu yang aku sangat2 penat nak jawab…aku nie dengan muka suci pun menjawab dengan baik dan bersabar  faham2 jewla aku nie mang cepat meluap2 hihi panas baran..asal sabah, study kat uum,kos operation management,duk kat kajang flat tnb, Alhamdulillah dah tunang dah, umo bru 24..tapi dah jawab semua tue, ingat sampai situ jew abisnya..rupanya tak abis lagi, minggu ke2 mang satu minggu aku kena soal selidik sal tunang aku..adoyaii punyala begang yang tue pun korang nak tau ka..ingat pompuan jew banyak Tanya and banyak mulut upanya laki lagi la banyak mulut..hahah


1st week tue, aku diperkenalkan dengan sub2 machine and safety yang kena di ikut bagi setiap pekerja.bahagian maintenance nie keja dia apa, macam mana pergerakan dan perjalanan tiap hari.macam tuela.,pas tue encik zul bawa aku keliling kilang untuk kenalkan tempat2 yang perlu aku tau,banyak tau tempat have 4 main of ctpl must know.semua nie bermain dengan mesin yang beratnya sampai beratus2 tan…korang bayangkan tue..lau berdiri kat tepi mesin sekali jew kena lenyek mesin confirm dah jadi lempeng..hahah..sori tau xdapat bagi tengok gambar,sebab hanfone problem tahap kronik bikin batcat..sebab syok2 dah banyak ambil gambar last2 entah lagu mana gambar2 semua tue hilang..xpela cerita yang seterusnya nanti aku bagi tengok.korang jangan terkejut plak.yang bestnya nak tangkap gambar takde masalah..


Cuma kang nie problem tue la handfone nie sakit kronik dah..hihi..seminggu tue masih blur lagi..tapi sampai kang nie pun masih blur lagi lau encik zul Tanya tau tak ecod condenser kat mana evap kat mana compreser ecoad kat mana..hehe..masih pening2 lagi..seminggu tue aku kira relaks jugakla ikut jew sapa2 g tengok mesin yang tiba2 not good condition,,macam spring patahka, mesin brakedown ke..oo ya masa 1st report duty tue,,,semua staff sibuk xde orang kat office sebab satu mesin fin press burr oak xsilap akula brakedown tue yang kelam kabut staff maintenance..aku plak time tu berfikir cepatla masa berlalu..hhahhahahah..bukan sebab xtahan hari 1st Cuma xtau nak wat pa lagi mana g time tue aku pakai baju kurung padan muka aku..hahah..



2nd week, kerja 3hari  jew, sebab gong xi fa cai ma..hihi..so  kerja xla 5hari..start kerja hari rabu tue…ada lagi staff yang bercuti macam atasan maintenance…so yang pergi kerja  nie orang bawah2 xdela busy sangat lagi pun production tak jalan hanya service untuk setiap production.masa nie aku kira orang bertuah jugak la sebab hari tue kena tukar stim black magic sebab dah bocor.black magic tue kat ecoat condenser..tank tue dalamnya ada bahan kimia yang paling bahaya kat kilang nie sebab tue dia di panggil black magic tank.sekali mengena kat badan tau kulit mang nahas la jawabnya..korang bayangkan sedangkan kena baju baju tue akan jadi warna merah..mang naik kat ecoat condenser tue mang kita akan tengok tank2 yang penuh dengan bahan kimia and electric yang boleh menyebabkan mati sebab watt dia sangat tinggi.

.kat kilang nie abang man bagitau watt yang digunakan 415watt korang tengok tue betapa tingginya sekali kena renjat mang tak sempat nak mengucap betul mang tinggi watt dia.minggu ke2 nie aku banyak gak rileks tapi tuela rileks2 tue encik zul bagi tau belajar dengan mesin ingat and hafal dan tau kat mana mesin tue digunakan sebab aku akan buat listkan critical part machine so kena tau.aku nie mang lambat sikit masih blur lagi..tapi jumaat baru2 nie la yang aku baru diperkenalkan dengan critical part machine mang banyak gila..korang nak tau apa tue critical part machine..maksudnya dalam satu mesin tue ada part apa dalam mesin tue macam tue la ayat senang yang boleh aku bagi tau korang. And then abang murugan bagi tau dengan aku sebab bertuah time aku masuk nie ada mesin yang kena overhall iaitu fin press burr oak 3/8’ rasanya kena upgrade and die kena buka bagi lagi tajam mata dia and fin press highgrade burr oak  telah rosak so aku dapat tengok semua nie..alhamdulillah..dalam bertuah tue aku ada berfikir gak macam mana nak tulis report nie.




macam tuela kehidupan dan nasib aku kat tempat praktikal selama 2week nie..xbanyak ragam Cuma tue la taula bunga sorang jew apa gi hari2  kena sakat hari kena dengan dak2 laki.mulut dak2 laki jangan cakaplah terbaek main lepas jew dorang,,xcover mulut tapi masa aku kenal2 dengan supervisor macam interview dorang gtau aku hati kena tahan sebab mulut dak2 maintenance mang power  xkira tempat..
aku duk degaq jewla sebab aku adalah sebahagian dorang dah..apa2 aku kena dengar gak walaupun kadang tue hal yang takde kena mengena dengan aku dan hidup ku..hahahaa..

terlupa semua bahagian maintenance terkejut kenapa aku boleh sesat nie praktikal kat sini sebab yang sebelum2 ini student  praktikal bahagian maintenance semua mechanical engineering nie tiba2 operation management apa yang aku sendiri pun pening..tapi niela sebab and takdir aku so terima dan lalui semuanya.aku hanya mampu berdoa moga sentiasa berjalan dengan lancar dan sentiasa dalam keadaan yang sihat sepanjang aku menjalani praktikal ..doakan aku k mudah2an semuanya dalam keadaan baik..alhamdulillah jugak semua support aku family aku dan yang tersayang..ucapan alhamdulillah dan terima kash buat family aku yang sentiasa berikan aku kekuatan untuk sentiasa sabar dan tabah hadapi ilmu dunia ini…terima kasih gak kat awak walaupun kita jarang berhubung hanya doa yang slalu menjadi pengikat kasih antara kita berdua sudah cukup untuk diriku yakin akan kasih kita berdua…sampai sini jew dulu ok cerita sal praktikal aku.2minggu akan datang aku update lagi..tunggu tau…assalamualaikum..