Wednesday, 24 October 2012

gembira di hati..



Am masuk bilik papa kejap, papa nak bincang sesuatu dengan am nie.ok pa, kejap lagi am datang bilik papa. Kenapa pa, macam hal serius jew papa nak bincang dengan am nie, macam nie papa nak am ikut kursus kat uk selama 8bulan, papa tak nak ada bantahan dari am dan apa-apa alasan am untuk tidak sertai kursus yang papa dah daftarkan nama am. Bulan depan am kena pergi dah semua persiapan papa dah uruskan kan penginapan dan keperluan am kat sana am xyah fikir cuma am kena ikut kursus tue selama 8bulan. Hahhh napa awal sangat am nak pergi pa, keje kat sini pa siapa yang akan handle, itu kamu tak perlu risau am pandailah papa uruskan nanti the most importan u must go to uk next month ok anak papa. Jangan kecewakan papa am, am la satu-satunya harapan papa. 

Kalau macam tue am setuju jew kalau tue yang papa ingin am lakukan. Terima kasih anak papa yang baik sambil menepuk bahu am.tapi pa, macam mana dengan qib kan am nak jadikan dia isteri am. Bila dah settle urusan kamu kat sana am, baru am fikir hal nie, tapi pa lau dalam masa 8bulan tue qib dimiliki orang lain macam mana pa..bentak hati am.suara hati am tak mampu keluar kerana ingin menjaga hati papa am.Walaupun berat hati di hati am dia terpaksa akur dengan keputusan papa am. Dua minggu sebelum am pergi uk, sekali lagi am mengetuk pintu hati qib untuk menjadikan qib sebagai isteri yang sah, namun jawapan yang am terima seperti dia atas pagar, qib tidak menyatakan setuju dan tidak menyatakan tidak bersetuju tetapi  seperti memberi harapan kepada am untuk menunggu dia.

Qib akan ku tunggu cintamu hadir untuk diriku ini. Walaupun aku tahu kau menunggu seseorang yang begitu lama telah menanti. 6 tahun qib setianya dirimu kepada insan itu. Bertuahnya lelaki itu. Apa yang patut am lakukannya hanyalah bersabar dan terus berdoa. Satu pesanan ringkas membungkas bisikan hatinya dengan gambar mereka berdua semasa bercuti di cameron highland bersama staff lain, tapi gambar ini cukup bermakna untuk am gambar itu hanya am dan qib dan senyuman qib yang begitu menawan membuat am tidak jemu melihat gambar itu.

Assalamualaikum cik, saya nak tanya  patient bernama cik nur aqibahtul ariani duk bilik mana? Waalaikumussalam encik, sebentar ya,  cik nur aqibahtul ariani bilik 410.terima kasih cik, dengan perasaan risau am menuju bilik qib, membuka pintu melihat qib yang tidak bermaya melihat am, seperti luruh hati am melihat redup mata qib melihat dan tersenyum dengan penuh sayu. Am dengan pantas bertanya apa yang jadi sebenarnya kenapa sampai qib boleh pengsan. Dengan lembut qib bertanya sakit biasa je nie encik amran biasalah badan saya antiboti tak kuat sangat nak lawan bila saya sakit. Doctor kata pa tadi?ira menjawab seperti tiada apa yang serius. Qib nie encik amran degil dah tau sakit nak jugak pergi keja tue yang sampai pengsan kat office. Semalam qib demam tapi xnak pergi klinik. Laa napa degil sangat qib kamu kena jaga kesihatan kamu nanti saya dah tak da kat sini sapa nak jaga kamu? Ira menatap wajah am dengan penuh tanda tanya dalam hati. Qib plak terkejut dengan kata-kata am kepadanya. Dalam hati qib am nak pergi mana napa kata macam tue disebabkan tak mampu bercakap hanya berkata di dalam hati dan melihat am seperti dia mengetahui am hendak pergi kemana.

Qib boss ko nak pergi mana tue. Risau sangat dia tentang ko. Dia baikla qib apa kata ko ngan dia..tak sempat ira meneruskan kata-kata itu qib berkata hanya fikri kat hati aku. Dahla ira jangan fikir yang bukan-bukan aq dan am tue kawan and sebagai pekerja dan majikan not more.  Ok2 janganlah nak mara qib aq cuma berkata jew. Doctor kata seminggu lagi ujian darah ko keluar, esok ko dah bole balik. Terima kasih ira sebab jaga aq. Lau ko tak da duk sorang-sorang la aq kat hospital nie. Bosan dah aq kat bilik nie dok baring jew sakit belakang aq. Sama qib kan kita kawan aq dah anggap ko macam akak aku sendiri dah kita dah lama kenal qib zamam study kat u aq dah mula start kenal ko dah brapa tahun berlalu tue.

Hrmm by the way aku nak sampaikan kat ko hujung tahun nie aq ngan tunang aku dah rancang akan kawin. Alhamdulillah aku tumpang gembira qib ko akan bergelar isteri orang tak lama lagi. Ma kasi qib cuma kadang aq berfikir boleh kew aq menjadi isteri yang solehah dan ibu yang baik untuk anak-anak aku kelak dan melayari bahtera dalam rumah tangga. insyaALLAH ira kau boleh hadapi semua tue.hahhhh yang ko bila plak takkan tak da plan yang lain sampai bila ira ko nak menunggu sampai bila ko akan setia begini sedangkan ko tak tau pun fikri tu kat mana sekarang entah hidup entah dah xda kat dunia nie. Qib menghela nafas yang panjang entahla ira sampai bila tapi aq yakin dengan hatiku walaupun dah bertahun lamanya. Xpela ira aq serahkan semua nie dengan yang maha esa. Hati siapa yang xnak melayari bahtera rumah tangga mana lagi umo kita nie kira dah lanjut sikit dah 28 tak kawin-kawin lagi. Akak aku kat kampong  tue dah bising dah bila nak bawa ipar akak balik kampong. Jawab aq tunggu jew la kak qib akan bunyi gak tue lau dah nak kawin sekarang nie jangan paksa qib.

Akak ko tau tau cerita sal ko nie. Tau ira akak la jadi saksi pertemuan aku dengan qib kali terakhir aku jumpa sebelum dia sambung study kat  Moscow. Oo macam tue. Xpela ira life must go on look forward jodoh pertemuan itu ALLAH tentukan pasti ada hikmah apa yang berlaku semua nie dengan ko. Iya ira hari-hari aku kuatkan diri untuk hadapi semua ini. Kadang air mata tue tak sedar jatuh jua bila kenang apa yang berlaku sebelum nie. Dah-dah jangan sedih ko tue masih tak sihat lagi. Tido lah jangan fikir yang lain bagi rest badan ngan fikiran ko. Doctor kata ko bole balik esok pagi. Jadi aku jemput ko erk. orait, dah tido dah lewat nie. Dah nak abis waktu melawat nie aku balik dulu ko tidur erk jangan fikir yang bua ko sakit. Aku balik dulu assalamualaikum. Lagu impian kasih dalam handfone qib mengejutkan qib dari lamunan. Qib menerima mesej dari am.

”assalamualaikum qib am nak kol qib sekarg nie bole”waalaikumussalam bole”. Tak sampai 15saat qib menerima panggilan dari pada  am. Assalamualaikum am rindu qib. Terkejut qib dengan kata am. Hahhhhhhh apa am cakap nie..am serius nie am rindu qib dah tiga hari am tak tengok qib sekadar gambar qib jew am tengok 3hari nie. Maaf qib xdapat nak jenguk qib banyak sangat keje yang am kena settle sebelum am pergi uk isnin depan. Hahhhh uk??napa qib tak tau am nak pergi uk. Sebab am baru bagi tau qib.heheh gelak kecil am. Nie dah ok dah bila bole keluar hospital doctor kata esok, ooo esok sapa jemput ira erk?? Aa’aa ira..hrmm lau am yang jemput boleh.ehhh xyahla am menyusahkan am jew kan am banyak keja lagipun ira dah janji nak jemput esok. Xpela nanti am kol ira yang am akan jemput qib esok boleh???hrmmm bolehla bolehla..am tnya ira lau ira boleh qib on jew la. 

Keesokan paginya am menjemput ira, tetapi mengejutkan ira bila seorang doctor yang menyapanya membuat qib terdiam seribu bahasa tanpa ada suara semua pertanyaan yang doctor berikan kepada qib hanya am yang menjawab. Dalam hati qib, astagfirullahalazim ya ALLAH adakah mimpi ketika ini yang aku alami, ya ALLAH betulkah apa yang aku lihat ketika ini, ya ALLAH apa yang sebenarnya engkau tunjukkan kepadaku pagi nie. Selepas doctor itu berlalu membuatkan qib menjadi bisu, am bertanya berkali-kali kepada qib hanya diam seribu bahasa. Napa nie qib sepatutnya kamu happy sebab dah keluar hospital, tapi nie muram semacam jew. Ehhh xde apala qib rasa pening jew tue yang tak banyak cakap. Ooo jangan lupa makan ubat tau, nanti am kat sana risau am lau qib sakit. 

Ehh napa plak nakk risaukan qib. Hrmmm qib lau kita tak balik umah qib dulu bole, am nak bawa qib kat satu tempat??..kejap jew tak lama..hrmmm bolehla kejap jew. Ok. Qib menjadi pelik rsanya dia pernah lalu jalan nie, dalam hati qib nie jalan pergi umah am. Napa plak na pergi sini. Sampai jew kat pintu pagar rumah, qib bertanya napa nak pergi rumah datuk,  laa papa mama tengah tunggu qib sebenarnya ehh datuk tak pergi office hari nie. Macam mana nak pergi lau tengah tunggu menantu dia datang suara kecil am sambil tunduk. Apa!!!!!!! Tak faham qib ulang sekali lagi?? Eee cik nur aqibatul ariani nie kan awak tengok jewla pa yang berlaku.

Dengan membuka pintu rumah , qib terkejut dengan suara happy birthday to you yang terdengar seluruh ruang tamu mendendangkan lagu happy birthday untuknya. Hahhh terkejut qib malu sangat ketika nie, tak sangka am akan buat macam nie kat dia. Mama am membawa kek kepada qib untuk meniup lilin yang ketika nie membuat hati qib tersentuh sehingga menitiskan air mata kegembiraan. Qib dengan mama am berpelukan dengan mengucapkan selamat hari lahir saying moga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki dan semoga kebahagiaan ada untuk kehidupan qib sambil mencium dahi qib. 

Am berseloroh am nak jugak peluk qib papa am menyakat tunggu kawinla am baru boleh peluk sabaq na tak lama lagi tue boleh la peluk. Mereka semua tertawa. Merah muka qib bila papa am kata macam tue. Am mengucapkan selamat hari lahir cik nuraqibatul ariani sambil memberi bungkusan yang entah apa yang ada kat dalam tue, am berpesan nanti sampai umah qib buka yew kat sini mula la. Ira mama dengan papa am ketawa mendengar am berkata macam tue kat qib. sebenarnya jauh di sudut hati qib bertanya kepada datuk datin begitu melayaninya bukan seperti pekerja tetapi melayaninya seakan-akan anak begitu mesra dan baik penuh dengan kasih sayang. namun dibiarkan seketika untuk ketika ini meraihkan hari kelahirannya.

am nie jahat tau tak bagi tau qib pun sal nie. laa am kan nak buat surprise tuk qib takkan nak bagi tau tue kot. tapi kan napa sambut kat umah am malu saya dengan datuk ngan datin. laa semua nie idea mama la. owwh yaka malu qib by the way terima kasih sangat sebab nie. laa sama-sama qib am akan buat orang yang am sayang sentiasa memberikan senyuman yang terindah disetiap waktu am masih bernafas. ingat tau bila am kat uk nanti jaga kesihatan. ok la esok jumpa kat office.assalamualaikum terima terima kasih am. waalaikumussalam kereta am meluncur di atas jalan raya di pandang qib sehingga kereta berwarna putih itu hilang dari pandangannya. sampai jew kat bilik qib menhempaskan badanya ke katil dengan nafas yang lega. 

alhamdullilah hari nie aku gembira sangat tapi...tiba-tiba teringat doktor yang menyapanya semasa kat hospital tadi. seiras muka """"" lau betulla itu yang aku lihat tadi..arghhhh mungkin itu hanya pelanduk dua serupa kot. dah la xnak aq fikir. yang aku kena fikir nie status aku dengan am dah. semakin hari ada jew dia buat aku rasa serasi selesa dan rasa selamat jew. ishhh nie tak boleh jadi nie xkan aq nak berpura-pura lagi macam tak da pa yang berlaku padahal dah dua kali dah am lamar aku tapi aku tak da respond sian am tapi hati aku ada fikri mustahil aku akan menerimanya. so aku kena bagi tau sebelum semua nie lebih jauh. sambil membuka hadiah dari pada am bila buka hadiah tue tiket pernerbangan ke turki  terkejut qib. ya ALLAH am nie betul la. aq terasa sedih gak sebenarnya am pergi kat uk 8bulan aq xkan jumpa. ada sedikit tercuit di hati tapi tidak sampai ke jantung aq kata qib sambil memegang tiker pernebangan tue.
















Sunday, 14 October 2012

ER...


Assalamualaikum pada pembaca bloq aq nie..walaupun aku tahu tak banyak yang membacanya..hhuhu..aku jew nie yang perasan lebih.entry kali saja nak cerita tentang keadaan aku.hehhe…apa2 pun Alhamdulillah sangat-sangat aku dah tak sakit bukan tak sakit cuma kurg dari sebelum nie  dah..takut sangat-sangat aku peristiwa 5tahun yang lalu terulang kembali dalam sejarah hidupku…

semalam aq kena masuk emergency room. Sebab lelah aku datang balik selama 3thun xpena kena akhirnya kat sem last jugak aq kena...sebelum lelah tue aku kena selesema dlu pas tue malam tue aku dah sesak nafas sampai xle tidur.bantal aq dah susun berlapis2 dah sebab nak cari ruang untuk benafas..fahm jew la lau sakit astma nie susah nak bernafas.subuh tue aku masih boleh tahan lagi, aku gagahkan diri bangun smbhyg  subuh..pagi tue kak izan cerita dengan aku pas tue tanya nak pergi klinik tak, aku kata xpe kak masih ok g.tp aq bcakap payah dah sakit dada. Bila rumate aq anta kuih batik kat tempat dia keja bila balik tue dia cakap dengan aku tapi aq tak jawab aku dok tengok jew dia, bukan tak nak jawab tapi aq dah xbole nak cakap dah bila cakap aku rasa penat sangat,aku terpaksa msej dia kat fon minta maf sbb bkn xnak jawab tpi xle nak ckp sbb rasa penat sgt.pas tue rumate aq kata xpe.dia tnya nak g klinik tak dia tnya kak izan bhaya aq mcm nie....tp aq jawab xpe masih ok g.p lama2 dalam 5jam macam tue aq dah mang xtahan dah..makin susah aku bernafas, pening gerak sikit punyala rasa penat.

aq gtau kak izan kak anta sue g klinik,sue dah xtahan.ok pas tue aq g klinik rumate aq pun teman aq skali. Bila sampai sana dah periksa dah aq dib g 3jenis ubat lelah,alahan dengan kahak.harapan bila dah makan ubat ada kurg sikit..nie tak xda perubhan langsung, aku plak makin kuat menggelatar, pas tue dada aku makin sakit sush sangat nak bernafas.tapi aku cuba bertahan gak, sebb kin efek aq makan ubat nie mang macam nie sampaila kemalam xda perubhan langsung.

malam tue kak izan tanya ok tak,aq jwab xok kak, makin sue sush nak bernafas tangan sue nie mengeletar jew.kak izan kata akak anta la g hsptal nak tak??aq degil g xpela kak ok g.pas tue lama2 aq cakp antala kak tak tahan dah mana taknya hujan malam tue bertambah-tambahla lelah ku sejukkan.
tapi kak izan kata nak kita berdua jew bole tapi nanti sue kena tahan kat wad sush nanti.rin sama sarah kerja.aq pun duk fikir dan terdiam dah.kak izan kata macam nie la kta tunggu smpai dorg sarah ngn rin balik baru akak anta kamu.di pendekkan crta rin balik awal minta kwan dia ganti kerja pas tue  g hospital kat jitra dah. Sampai jew dftr mcm bese..tggu dalam 5mint dktr panggil.

dktr cek darah jntg aq.pas tue mcm besela cek nafas aq..dktr kata aq penat sgt tu yg jd mcm nie.aq duk angok2 jew sbb aq dah mang xle bcakap xlart penat sgt2..sempat lagi dktr tue dok bkenalan tnya nie tnya tue…xbole bla bila dktr tue kata  xbole kawanla nie xjumpa dah dah sem last awk.aq dok snyum penuh makna jew..dlm hati aq ada hati  lagi nak jual mnyak dgn patient yang dah nak mati macam aq nie..huh..upss terlbih suda..heheh..pas tue aq gelak sndri.pas tue dia bg apa yg dia tulis suh jumpa kat kaunter jumpa mesy nak pam.

pas tue dktr lain yang take over aq..sblum aq kena pam dia cek pernafasan aq tp kat blkg.dia suh aq cakap tp aq rsa suara aq xkluar sbb xmampu aq nak bcakap rsa penat.nafas aq dah makin laju cari ruang tuk bnafas. Pas tue aq sandar kat kerusi tue and mesy tue kata sedut gas nie n tekan yg nie bg kluar gas dia.dekat stgh jam aq kena pam. Makin laju jantungku aq rasa.dup dap dup dap in my heart..hahah..
sampai aq rasa makin xle makin teruk.pas setgh jam aq dibiarkan dlu 10mnt nak tgok mcm mna.pas tue dktr kata lelah dah kurang tapi keadaan aku masih xelok g.dktr kata dia msukkan air kat pam tue aq pun xdgr sgt dkt tue ck apa  sebb guna pelapik mulut aq duk angok jew.xmampu nak cakapkan.pas tue aq kena pam lagi sekali.

pam yg ke2 kali nie baru aq rasa selesa sikit, menggelatr aq pun krg gak Cuma nafas tue masih xmampu nak bernafas mcm besa.setgh jam aq kena pam tapi masukkan air jew yang 1st tue dktr masukkan ubat.kak izan kata baru Nampak darah sikit kat muka aq bila kena pam yg ke2 nie.huhhhhh..kak izan kata akak yang sakit tgok kamu..bau ubat tue pun dah sakit..pas stgh jam tggu 10 mint macm tue dktr kata ok dah nie.Cuma perlukan rehat lagi..dktr bg senarai ubat yg kena ambil hr nie n mc tuk hari nie.

dan Alhamdulillah aq dah boleh bergerak dah tapi masih ada lelah tue lau aq begerak. Dkt kul1 pgi  bru kluar dr hsptal.tp sampai uum dkt kul 2pgi gak sbb msuk2 jew dlm kete aq kata ngn kak izan, sue lapar..tpksala kak izan singgah cri tempat makan..time aq tulis nie rsanya kak izan otw g ambil ubat aq kat hsptl jitra sbb malam xbuka farmas kan..ma kasih kak izan ma kasih sarah ma kasih rin sebb jaga sue...



Tuesday, 9 October 2012

lamaran untuk qib...

Perasaan yang berbunga-bunga am telah merasakan ada sesuatu yang teristimewa di dalam diri qib yang membuat am tertarik dengan dia papa. Dia lain bukan macam kamelia walaupun kamelia baik dan memenuhi cita rasa seorang lelaki tapi hati am pun masih tak mampu menerima kamelia lagi papa. lagipun qib tue sungguh menjaga adab menjaga solat dan yag membuat am tertarik dia punyai sifat yang sungguh lembut walaupun diluar nampak degil dan garang.Kalau am kawin dengan dia pa ma, papa dengan mama setuju tak?.jadi kamelia kamu nak letak kat mana tepi jalan. Ehh tak la sampai macam tue,sejahat-jahat am am takkan buat macam tue. Ma bole tak am kawin dengan qib.? Ma izinkan tak lau am kawin dengan qib.

mama dan papa am berpandangan sambil tersenyum. Papa dengan mama kamu nie tak ada masalah cuma kamu kena selesaikan masalah kamu dengan kamelia tue, papa tak nak ada masalah dengan keluarga pak cik ismail. Am? Ya ma. Kamu nie nak kawin dengan qib qib tau ka kamu suka dia nak kawin dengan dia. Hahhhh yang tue ada masalah sikit ma, qib nie am tak tau status dia single ke tak, tapi ma am tengok  qib macam tak dimiliki siapa-siapa lagi. Kamu jangan am mana tau dia tak nak cite mana tau dia ada orang lain di hati tak pun  dah bertunang ka.naya kamu am. Nanti kamu jugak yang kecewa.

Am dengan ditemani cahaya samar lampu mewah di dalam bilik menunaikan solat yang selalu dilakukannya setelah bangun dari tidurnya. Itulah rutin harian am di waktu malam diwaktu semua insan beradu dia akan bangun menunaikan solat yang dia rasakan sangatlah rugi andai dibiarkan begitu sahaja. Dengan nada yang begitu sayu dan berserah “ya ALLAH aku mohon padamu ya ALLAH berikanlah kekuatan cintaku ini untuk insan yang bernama nur aqibahtul ariani,ya ALLAH bukakanlah pintu cinta diantara kami dan permudahkanlah diri ini untuk mendapatkan cintanya ALLAH. Ya ALLAH aku inginkan nur aqibahtul ariani sebagai penghuni hidupku untuk seumur hidupku dan menjadi seorang ibu kepada anak-anak ku kelak,ya ALLAH berikanlah kekuatan diri untuk memberi keyakinan menerima diriku ini yang penuh dengan kekurangan menjadi pelengkap hidupnya.amin ya rabbal alamin”.

Qib aku nak tanya ko sesuatu boleh?apa dia ira??? Encik amran tue pakwe ko ka??? Tak bagi tau aku pun ko declare dengan boss ko sendiri. Ehh mengarutla ko ira, tue boss aku tempat keja encik amran tue anak kepada pemilik syarikat aku kerja. Ira ko tau kan sapa yang ada di hatiku ini, sampai sekarang mekarnya cinta yang aq diberikan oleh dia sampai ke hari ini aq jaga dan simpan dengan sebaik mungkin ira. Nada sayu di hati ini kian terasa bila dia mengenang insan yang dia tunggu selama 6tahun. Qib lau aku cakap nie ko jangan ambil hati tau. Qib 6tahun qib ko tunggu dia ko tak tau pun dia kat mana. Ko tak tau dia buat apa sekarang, ko tak tau dia hidup lagi ke tak? Fikirlah qib 6tahun bukan tempoh masa yang singkat qib.

Qib merenung di luar jendela merenung deraian hujan yang semakin kuat di luar rumah seperti mengerti akan hiba di hatinya. Ya ALLAH adakah dia telah melupakan segala janjinya kepadaku, adakah dia telah dimiliki insan lain, dimanakah dirimu ketika ini duhai cintaku.kau membawa segala cintaku sehingga aku tidak mampu lagi memberikan cintaku kepada insan lain,andai kau mendengar rintihan hatiku ini dengarlah aku sangat merindukanmu.6tahun aq menunggu dan tetap setia menanti akan hadirnya dirimu.

Sehingga kini encik amran selalu berusaha untuk memenangi hati qib, tanpa adanya kata-kata romantik dari encik amran, tetapi dengan sifatnya yang berani dan gentlemen dia menulis memo dan bersama kotak cincin pemberian encik amran kepada qib dengan sebaris kata kepada qib “sudikah kamu cik nur aqibahtul ariani menjadi pelengkap hidup saya”sentapnya dan membuat qib terduduk di kerusi melihat memo tersebut. Lama qib merenung memo tersebut hanya mampu terdiam seribu bahasa. Memo dan kotal cincin itu diletakkan di tepi meja dan bingkas bangun untuk membuat kerja-kerja yang telah ditangguhnya semalam, pukul 2petang meeting pertama untuk projek yang baru sahaja mereka perolehi.

Setelah khusyuk ditenggelami kerja-kerja yang sangat banyak qib terkejut dengan bunyi telefon dalam bilik itu, yang disambungkan oleh setiausaha encik amran kepada dia. Assalamualaikum qib boleh tak awak bawa memo dan cincin yang saya bagi tue kat bilik saya. Dengan nada yag teragak-agak ar ar ar memo yang mana encik amran..laa memo offince tue la yang saya bagi kat meja ada tak.oo yang tue ok encik amran bagi saya 5minit saya datang bilik encik amran. Dengan menyusun langkah satu persatu menuju bilik encik amran dan perasaan yang begitu tak menentu hanya untaian  zikir sahaja yang menemankan hatinya yang kian tak menentu agar hati dan kelakuannya berdepan dengan encik amran nampak bersahaja dan tenang. 

Dengan berdepan muka encik amran yang begitu serius dan tidak pernah melihat wajah encik amran yang tidak melihatkan gurauan senda selama dia bekerja dengan encik amran. Ok miss nur aqibahatul ariani, kamu dah baca memo yang saya bagi pagi tadi.?? Dah encik amran. Ok sekarang saya street to the point nak tanya awak sekali lagi sudikah kamu menjadi isteri kepada saya dan ibu kepada anak-anak saya kelak.?
Jawablah saya nak dengar dari mulut kamu sendiri, saya terima andai jawapan yang diberi itu tidak seperti yang saya inginkan dan jikalau jawapan yang qib beri itu sangat saya impikan  dan membuat saya dan familly saya bahagia dan gembira. Janganlah renung saya macam tu qib, hati saya nie dah memang cair dengan kamu, kamu renung lagi saya macam tue. ‘ya ALLAH aq mempunyai hanya satu insan di hati ini dan insan itu fikri dan tidak mungkin aku menerima insan lain di hatiku ini’ bicara hati qib bila merenung wajah encik amran. Lama di pandang  wajah yang ada di hadapannya ketika ini.

Satu panggilan masuk dari intercom dibiarkan oleh encik amran, qib masih merenung wajah encik amran tanpa ada perasaan ingin memberi jawapan. Setelah itu bunyi lagu bruno mars long distance memecahkan kata dan diam di bilik yang agak luas itu dari telefon encik amran. Assalamualaikum pa, hahhhhhhhhh bila astagfirullahalazim kat hospital mana pa?ok2 am datang sekarang. Kenapa encik amran, kenapa kelam kabut sangat nie, anak saya masuk hospital mimi pengsan tiba-tiba tadi kat umah masa main kat halaman rumah. Maafkan saya qib saya harus pergi sekarang nie.assalamualaikum saya pergi dulu. sebelum terlupa meeting petang nie awak handle jew nanti qib bentang kat bilik saya jew.perbincangan diantara qib dan encik amran terhenti disitu tanpa ada penghujugnya. 


Monday, 1 October 2012

penantian.....

Ya ALLAH bila akan ketemui insan itu ya ALLAH. Adakah dia telah melupakan janjinya kepadaku.sambil memeluk sekeping gambar yang sudah lama disimpan. Aqiba menitiskan air mata kerinduaan sambil merenung bangunan sebelah melalui tingkap ketika ini. Ketukan yang berkali-kali oleh encik amran selaku executive muda dalam syarikat milik ayahnya tidak dipedulikan. Aqiba hanya memeluk sekeping gambar dengan begitu erat. Tanpa di duga encik amran telah memusingkan kerusi yang aqiba duduk dan hampir-hampir muka encik amran dan aqiba bertemu, dengan pantas aqiba menyembunyikan gambar dan menyeka air mata yang bertakung di kelopak matanya.

Whats wrong with you dear, u look so tired, are you cry dear?..ehhh apa nie encik amran napa buat macam nie staff lain nampak malu saya.laa kamu nak malu apa saya tak buat apa pun kat kamu qib.saya ketuk pintu kamu berkali-kali kamu tak peduli kan dah kena dengan saya lain kali lau nak mengelamun tue janganlah kat pejabat. Sambil menyeka air mata yang tersisa di kelopak mata yang begitu indah aqiba menyatakan maafkan saya encik amran saya tadi bukan mengelamun Cuma berehat sebentar.kamu ada masalah qib, nampak tak seperti yang selalu bila saya datang kat bilik kamu,kamu akan berikan senyuman yang sungguh indah sampai jantung saya nie hampir-hampir nak jatuh tergolek-golek dengan mata kamu yang begitu indah membuat saya tak tentu bila melihat kamu..

Encik amran bin datuk mukhriz kalau nak berpuitis tue sana dengan cik kamelia bukan dengan saya nie. Tak habis-habis dengan mata dan senyuman saya.saya nie encik amran tidak sempurna banyak kekurangan.by the way, saya nak inform encik amran esok saya nak adakan meeting untuk projek yang baru kita proceed saya nak bentangkan bahagian plan sebab rasanya ada sikit masalah dengan plan tue.ok miss nur aqibahtul ariani saya tak ada masalah nanti inform semua staff tak pun minta miza keluarkan memo untuk meeting. Ok encik amran tq.nada mesej membantutkan perbualan mereka satu pesanan ringkas yang aqiba terima “assalamualaikum qib,jangan lupa lunch tempat biasa,jangan lambat sangat ya mak jemah aq dah lapar sangat nie”.

aqiba siap-siap untuk pergi lunch dengan ira.dia terlupa encik amran juga nak  lunch tengahari nie sama-sama, tak sempat dia memasukkan kunci kereta kat dalam handbag encik amran kata tak yah guna kereta qib.guna kereta saya lagipun kita nak keluar lunch sama-samakan sambil encik amran kenyitkan mata dia dengan qib. Mamat nie lau tak meyusahkan sehari mang tak boleh bentak dalam hati qib.ehh pasal plak nak guna kereta encik amran saya nie nak keluar lunch dengan kawan saya encik amran nak lunch dengan encik kamelia kan nanti apa plak kata cik kamelia nanti ada plak perang dunia ketiga lagi macam tempoh hari..sambil ketawa kecil qib. Nada sindiran qib membuat encik amran naik geram.amboii cik sorang nie mang lupa dah apa yang saya bagi memo pagi-pagi buta tadi kat meja kamu tue,kan saya dah kata saya nak keluar lunch dengan kamu.

Sampai di restoran yang dijanjikan ira merasa pelik, siapa plak mamat yang berjalan dengan qib tue, nampak macam mesra semacam takkan pakwe dia selama nie yang aq tau dia setia dengan mamat yang sorang tue.ko jangan qib takkan dah penat menunggu selama  6 tahun nie bicara ira dalam hati. Kenalkan nie bos aku encik amran,eh bukan bos pakwe qib.jangan nak mengada encik amran jeling maut yang diberi oleh qib.saya cik nurirani panggil ira.owh nice to meet u. salam perkenalan disambut baik oleh encik amran dengan ira. Selesai makan seperti biasa akan balik ke office dengan perasaan senang hati sebab dah kenyang dan menunaikan solat zuhur.