Sunday, 25 November 2012

Wajib walaupun sikit.

Assalamualaikum buat pembaca bloq aq.
korang sihat..korang mesti busy kan ngn kehidupan masing2..
kali nie post aq sangat panjang hehehe..harap bila korang baca tak boring plak..
serius panjang sangat entry kali nie..
selalu entry yang panjang cerita2 yang aq karang sendri
tpi nie tak nie cerita sal diri aq plakk….
korang buat pa tue??tengah study ke kerja ka tau santai2 jew..
ehhehe soalan pa yang aq tnya ngn korang nie..
mesti busykan korang macam aq..
 mestila sebab kehidupan dorang takkan nak masuk campur kehidupan aq plak..
penulis bloq nie Alhamdulillah bertambah2 sihatnya..
kata orang bila sihat dan betambah2 sihat senang hati..
tapiiii aq xtau la sekarang konsep aq mang kejam..
macam mana pun terlalu sakit yang dilalui
go on n redahhhh jew..

aq tak peduli dah kin hati aq dah mati kot..Kebal dah kering dah..hahahah
sebab itu aq kang gemuk..
tapii gemuk aq sebenarnya besebab..heheh
look at the titile…
WAJIB pastue aq kata walaupun sikit..
korang rasa apa agak2nya nie..
benda ka apa ka nie..hehehe
mesti korang pelik kan napa len macam jew post aq kali nie..
hehehe..sebabbbb bila fikir aq kena bangkitkan  perasaan itu..
nak tau perasaan apa..kejap lagi aq cerita k..
sebelum tu dengar dulu cerita aq.
aq ingat bila perasaan nie xda dalam diri aq rupa2nya
semua akan baik2 saja..
memberi segala kepercayaan tapi rupanya…
mang tak baik untuk kesihatan ehhh salah untuk dua hati..
tettttttttttt dua hati macam len jew bunyinya..
ada sebuah kisah heheh..
cehhhh kisah disebalik jeng jeng jeng..
sapa yang tau tue diam2 jew erk..heheheh

aq ingat n fikir bila aq tak letakkan langsung
perasaaan tue kat dalam diri aq xakan ada masalah..
rupa2nya…hehehhee…gelak plak aq kan…napala aq nie..
hahah rupanya aq salah dan sangat2 silap.
benda tue harus dan wajib wlaupun sikit.
kesian kat insan yang cukup jauh ketika ini…
akhirnya bersuara sekali lagi tentang hal nie..
dah banyak kali dah kali nie aq terkena sangat2…
sedih tau ayat yang aq terima..
tapiiiiiiii itu semua kesilapan aq napa xda perasaan tue…
mang betullah aq dulu kat bangku sekolah terkenal dengan xde perasaan..
hahah nak tau sekali lagi aq kena panggil takde deria perasaan..
aishhhh napa balik title tue…

ok aq start cerita macam nie perasaan tue adalah CEMBURU @ JEALOUS..nie la sebenarnya yang berlaku..korang bayangkan aq xda perasaan cemburu tue,,
macam manala tue kan..ishhhhh2 siann hati yang satu lagi tu terpaksa terima keadaan ku yang begini…tapi korang caya tak aq xada langsung perasaan cemburu tue..
ada sebenarnya tapiiii
baru2 nie hati yang jauh tue berbunyi lagi deria perasaan aq tak da..sedih gak bila ayat tue  aq terima..tapii bila fikir2 padan muka aq sebab takda perasaan tue..
nak tau ayat tue apa..aq sampai nak nangis terima ayat tue..sebab aq bersalah sangat kat dia tak da perasaan tue…sedihh tauuuuuuu…L
nantikanlah ayat tue bila aq post kat cerita yang hampir 2thun aq tggalkan untuk update iaitu AKU DAN SEORANG DOKTOR..korang ingat lagi tak title nie..confirm korang tak ingat kan hehehhe..
sebab aq jew yang ingat..sekarang cerita tue aq postpone dulu sehingga satu masa akan aq post dengan penuh rasa bahagia.heheh.
jeng2 nantikan..harap kebahagiaan sentiasa ada untuk dua hati yang terpisah..cehhhhhhhhh terpisahlah sangat..heheh
bila dah macam tue..malam tue sambil buat kerja aq dokk fikir memanjang2 sampai sakit kepala aq datang magrn nie aishhh..
keesokan paginya macam besala aq nie…lau ada yang aq tak pasti orang pertama aq tnya..hehehe akak aq..dlu ada mak mak orang pertama aq tnya..
bila mak dah xda akak menjadi tempat n tumpuan aq sekarang..
kang nie rujukan aq bila ada masalah macam nie aq direct tanya akak..sebab akak aq nie sporting sangat2 fikiran akak aq open n family aq lagila mang open minded semua tapi tak tak semua pekara..
tapi akak aq mang aq can share everything with my lovely sister.
aq tanyala hahah,,nak tau akak kata pa…nie ayat aq n akak berbual melalui fon.

aq:assalamualaikum kak..
akak::waalaikumussalam…
aq::buat apa kak suda sarapanka bapak mana sihat mamak sihat budak2 azie sihat?
akak::baru jak pas sarapan nie, bapak sihat si azie kurang suda demamnya mamak macam biasala deq begitu2 jugak tidak boleh bergerak betul.
aq:owhhh baguslah tue..
akak:suda sarapanka?ndak da kelas ka hari nie?
aq:ada kak mau pigi kelas la nie baru mau pigi bus top tunggu bus
akak:owhh sihat jugak kak sarapan ko ya jangan mau sakit2..
aq::iya kak…
nieeee intro yaaaa untuk masuk topic yang sebtul2nya mau ditanya dengan kakak..

aq:kak mau tnya bha, perlukah seorang perempuan tue cemburu dengan pasangannya..
akak: (dengan nada terkejut sikit) ingat aq la tu.heheheh…sapa perempuan tue ko ka deq..??
aq::tetttttt (aq garu2 kepala masa tue) bukan kak kawanku tanya dengan aq..(ikutkan hati aq nak bg tau jak tapi aq kena bersabar untuk sedikit waktu lagi)..
sebenarnya kakak n family aq tak tau tentang xpela…nanti semua akan terjawab..kena bersabar..
akak:::perlu deq, sangat2 perlu bukan apa cemburu tue la pengikat kasih sayang antara pasangan.tapi jangan mengongkong apa orang putih cakap queen control semua mau dicontrol semua mau cemburu.biar sikit deq mesti ada cemburu supaya pasangan kita tau yang kita sayang betul dengan dia walaupun dia tau kita sayang.cemburula deq walaupun sedikit nanti pasangan kita tue kan fikir kita bukan dipeduli pun biar apa dia  buat apa pun kita bukan cemburu.kesian pasangannya nanti tue.bagi dia rasa deq perasaan cemburu tue…nanti bila  perasaan tue ndak ada mesti pasangan kita cakap tue cemburula sikit bagi jugak aq rasa ko cemburu.
aq::(tetttttttt aq terkena batang hidung sendiri)..jadi terus aq potong cakap kakak jadi kena jugak cemburu walaupun sikit.
akak:iya deq biar sikit sebab itu yang buat kita bergaduh2 sayang dengan pasangan kita membuat makin bertambah sayang kita dengan pasangan kita.cemburu ada baiknya deq.nanti lau ndak da mesti dorang fikir kita nie bukan peduli.suruh kawanmu tue belajar untuk cemburu.
aq::iya kak nanti aq bgtau dia..(dalam hati bersalah dah) tapi kak lau cemburu nanti bergaduh bha.
akak:gaduh tue la asam garam deq lau becinta nie apa lagi sda kawen pun lagi2 la btambah cemburu sebab laki tue suda jadi yang halal suda jadi suami kita jadi perlu tambah  lagi cemburu nanti kenak kebas la laki mu tue lau ndak pandai cemburu.lagi pun deq menipu jak tue perempuan lau ndak da rasa cemburunya.
aq:(kena batang hidung sndri lagi…adoi nanti kena kebasla yang jauh tue kan dalam hati g redha jakla kenak tinggal no no no xboleh jadi nie..)…bha yala ma kasih nanti aq gtau kawanku tue supaya dia belajr tuk cemburu..
akak..iyala.
aq::assalamualaikum.
akak:waalaikumussalam.

hahhhhhh korang tengok betapa panjangnya akak aq membebel dengan hanya satu pertanyaan..itula akak aq sentiasa bagi nasihat sentiasa mengingatkan aq..sentiasa menjadi rujukan apatah lagi dalam hal macam nie dan aq plak menjadi rujukan setiap kali kakak membuat keputusan n aq jugak menjadi tempat memberi pendapat mengenai rumah tangga..hehe..serba sedikit megenai alam rumah tangga nie aq dah tau n perlu banyak lagi belajar dari akak aku untuk menjadi seorang isteri yang baik untuk suami,anak2 dan keluarga kedua pihak.ok serba sedikit aq n akak aq..sekarang back to the topic.conclusion yang bole kita ambil cemburu itu perlu ada dalam setiap diri apatah bagi yang berpasangan,cemburu perlu ada untuk mengelakkan berlaku salah fahaman dan orang yang macam aq nie kena belajar untuk cemburu agar tak kena tinggal..hahahah..maafkan saya awak sebab saya awak tak dapat rasa perasaan cemburu tue untuk diri awak,,,saya akan cuba belajar untuk cemburu untuk awak rasa perasaan itu walaupun kita jauh awak…I will be try ok..maafkan saya awak sebab selama nie saya tak da perasaan tue..tapi awak cayalah saya ada perasaan tue sebenarnya tapi untuk menjaga hubungan ini saya tak nak fikir yang buat saya cemburu awak..awak2 tak rindu saya..hehehhe..saya rindu awak..bila awak nak balik awak..saya tunggu awak awak..
cayalah awak saya manusia macam kamu jugak awak..
saya punya perasaan itu awak..


Thursday, 22 November 2012

SO not JADI but Operation Strategy



Assalamualaikum buat pembaca bloq aq..heheh….mesti korang tertanya2 kan napa aq lama xupdate bloq.padahal baru seminggu aq xupdate..tapi aq plak yang perasan lama tak update.apala aq nie..bukan tak nak update Cuma hidup aq 2week nie macam tunggang langgang..kepala di kaki kaki di kepala dah..bukan pa, ada subjek yang memerlukan aq n group member menghadap berjam-jam untuk siapkan.ahamdulillah berkat tungkus lumus selama 2bulan untuk siapkan akhirnya hari nie assgmnt tue aq n group member dah anta kat bilik DR Adam. N last petg tadi discussion utk tgok video slide n take a video tentang DR Adam.untuk pengethuan korang video n slide tuk untuk kita orang present pada hari seminar iaitu tu 27hb nie..wish we luck ok..tapi bukan aq la yang present sebab aq dah present kat dalam klas hri tue kang turn group leader aq dgn por kim yang bentang about company yang kta orang lawat hari tue.subjek nie la yang all student POM very scared because DR Adam has a concern person and what him want must do n properly,nak tau dr sem nie la aq kena print asgmnet guna print laser..huhu..

sebelum2 nie besa2 jak..nie kena print laser.tapi semua tue bagi aq ta kira brapa habis duit asalkan apa yang DR adam nak kan kami buat yang terbaik.macam2 yang kami lalui dengan group members.so tired, lau boleh aq katakana every day we meet to discuss n what to do…jujur aq cakap hari aq terfikir sal assignment nie..sampai masuk dalam tido aq..lau korang nak tau macam mana penangan  OS  nie kat kita orang budak operation korang ambil la os nie sem7 korang akan rasala macam mana yang budak2 operation yang tak ambil lagi.

Tapi2 kan bila ingat balik dari 1st until the end macam2 yang aq belaja dalam goup member aq.group member yang diberikan DR Adam 1malaysian u know..heheh..2malay, aq n ara, 2 chinese seok li po kim n sherly, india plak sherly n lavaniya.hahhhhhhhh mesti korang heran kan napa aq letakkan 2x untk nama sherly because sherly nie mix Indian n Chinese.korang nak tau bg aq diasgt bertuah sebb bi dia fuhh cayaq uuu pas tue bm cnfrm la kan Chinese n Indian pun dia boleh cakap.kdang tue bila cakap2 ngn lavaniya tgh discussion nie tba2 seok li tnya pa lagi sherly hantam la dalm Chinese bila aq n ara tanya plak heheh faham2 jewla bi pun kurang2 jadi tnya dalam bm jew..janganlah gelakkan aq plak..tapi serious bi aq kan mang kesiannn tul…macam mna la nie nak smbung kat luar lau bi pun ggl..nampaknya aq kena hapuskan kot angan2 aq sambung study lagi kat luar..hehehe…ada niat tapi harap apa yang dii rancang menjadi..insyaALLAH.

Korang nak tau buat OS nie mang sangat2 focus.sebab takut ada kesilapan.berapa kali kita orang punya assgmnet kena redo sebab tak menepati apa yang group leader aq nak..sherly group leader..aq mang kadang tue takut dengan sherly sebab macam nak makan aq je..heheh janhan mara tau sherly..but tq teach me something special to more focus when do something n more relax.hehhe..aq ingat g aq kena present sherly akan tgok dulu macam mna kami present and then baru bai komen atau penambahan itu present time kat dalam kelas.hehe..tapi tue dah berlalu..kang aq nak crta assgment yang kami dah submit hri 27hb mnjadi saksi semua usaha kami selama 2bulan…

Hari2 kena g PKP utk discussion sampai org SAC dah kenal kita orang sebb bdak2 POM semua tempah bilik tuk buat assgment OS..setiap hari lau boleh budak operation mesti ada book bilik utk buat kerja kat dalam bilik tue..almost my life 2month at pkp..korang bayankanlah life aq n budak operation lain semua
macam apa yang aq rasa.tertekan penat nangis pun ada kot heheh pas tue mbebe2 kata ceptlh abis dah letih sangat..serius sangat2 letih buat asgmen OS nie.

Tapikan bila aq fikir dr awal sampai la kmi anta asgment.satu kenangan terindah tercipta antara group members..sebab kata orang everyday meet for discussion…waktu dalam kuliah muka yang sama gak jumpa but when attend discussion some feel very special.walaupun 1s2 tue mang mash lagi diam2 tapi aq rsa aq dari awal hingga akhir suara aq nie la yang paling kurng didengat2..hahha suara emaskan..heheh ehhhhh bukanlah tapi aq xtaula itulah aq kurang bcakap bila aq ngn coursemate aq aq lebih memilih utk berdiam,, bila nak tnya something jew baru aq bsuara lau tak da aq dok diam tau pndg jew apa yg dorg bualkan..tapi tidak bererti aq tak mesra ngn group member aq k..heheh very sporting person n more open..hehhehe..seronok dengan group members walaupun kerja yang perlu disiapkan fuyoooo maa aiiiii semuala mang tough gila2..heheh..

Aq dapat belajar untuk menepati masa bila berjanji dengan seseroang..teach me to be punctual, more properly when do something…banyak yang aq dapat..yang utama ialah communication skill with them..saling bertanya saling beri pendapat what must know this good to put in report or not suitable or add something information in report..aq macam tak dapat na kata apa2 mang 2month hidup aq mang dihantui dengan SO nie..heheh..

But the last I want to say, TO DR ADAM MOHD SAIFUDIN thank you so much  because teach we  to be good person, tq because teach be to be honestly,responsibility with what we do, tq with the advise we for face the future.tq because the advise I take note when is important for life…aishhh susah nie mau cakap bi aq cakap la lagi dalam bm k..terima kasih sebab banyak megajar dan berikan banyak pengeathuan tambahan yang kami tak tau.pas tue suka mndengar pengalaman2 kerja kat dalam dan luar DR dulu keja kat luar kat jepun pas tue baru pindah kat mesia semula tapi DR kata lama menetap kat sana. Terima kasihhh yang tak terhingga kerana sudi mengajar semua student operation.sekian terima kasih..

Nie jew yang aq mampu kongsikan cerita tentang SO iaitu operation strategy not JADI in malay ok..heheh ..ok la aq banyak keja nie tapi sempat g nak update gatal dah tangan nak menaip..heheh..aq nak smbung key in data tuk final projek plak..pening dah nie tgok excel.hehe..try buat sampai abis..kepada pembca yang tersinggah atau menyinggahkan diri kat bloq aq nie..terima kasih n doakan kecermerlangan aq kat bumi sintok nie..hehe..amboi macam kat luar Negara padahal kat mesia gak pun tapu kat hujung mesia..hahahah..ok la cukup sampai di sini perkongsian aq salama 2month dalam SO..

Saturday, 10 November 2012

Hadirmu....



Hadirmu tanpa ku duga…
Hadirmu tanpa ku pinta..
Hadirmu tanpa ku rancang..
Hadirmu tanpa kuinginkan..
Hadirmu tanpa kudambakan…
Disebabkan hati telah terluka sebelumnya...
Namun,,perancangan ALLAH itu sungguh indah…
Engkau datang membawa seribu makna untuk diriku..
Kau hadir membawa sinaran pelangi yang indah untukku..
Tanpa ku duga hadirnya dirimu ketika aku merasakan segala kesakitan..
Hadirnya dirimu sehingga aku mengalah yang cintaku patut kau miliki..

Dulu hatiku terluka dan terlalu perih…
Sehingga aku merasakan aku tak mampu berdiri sendiri lagi..
Hadirnya dirimu sang matahari terbit mengubah segalanya..
Dari yang suram menjadi ceria..
Dari yang duka menjadi suka..
Dari yang perih menjadi bahagia..
Dari menitiskan air mata menjadi senyuman terindah untukku..
Dari seperti kepatahan sayap kiri akhirnya sayap kiri itu kau bina kembali..
Dari kesakitan itu engkau mengubahnya menjadi kesembuhan untukku..
Dari kecewa di hati ini menjadi sebuah kebahagiaan untukku…

Dunia bagaikan terasa sangat indah..
Pelangi senja yang dulunya suram tak bercahaya akhirnya aku merasakan
Indahnya pelangi yang diberi…
Dunia yang kurasakan setelah hadirnya dirimu cukup bermakna..
Terasa seperti sebuah cerita novel yang telah menjadi takdir buat kita...
Sang matahari terbit yang sentiasa dihatiku dengarlah kata-kataku ini..
Kata-kata yang tercoret diruang hati ketika ini..
Ingin ku luahkan rasa dan kata buatmu sang pemilik hatiku....
Selain ku meluahkan padaNYA aku mencoretkan melalui bloq ini....
Setelah engkau membawa sinaran indah untuk hidupku..
Aku cukup bahagia…walaupun kita terpisah jauh..
Sang matahari terbit dengarlah apa yang aku luahkan ini..
Engkau hadir dalam hidupku ketika aku merasakan kehilangan segalanya..
Engkau berusaha untuk memulihkan dengan cara yang tersendiri..
Perkenalan yang aku sendiri tak menyangka..
Perkenalan yang cukup memakan masa dan penantian buatmu..
Telah menambat hatiku ini…
Perkenalan kita bagaikan satu mimpi dalam hidupku dan tidak pernah kubayangkan..
Tapi…ALLAH mengaturkan pertemuan itu melalui seorang teman…
Dari sebagai seorang kawan bertukar menjadi teman teristimewa..
Engkau menambat hatiku dengan cara yang tak pernah kubayangkan sebelum ini....
Tanpa berdepan denganku tanpa mendengar suaraku tanpa mengenal aku sepenuhnya..
Engkau beranikan diri untuk menjadi lebih dari seorang kawan..

Sang matahari terbit ingatkah kata2mu ketika ingin memiliki hati ini…
Sang matahari terbit setiap apa yang berlaku didalam hidup kita berdua..
Tak pernah sekalipun aku melupakan..
Kerana yang ku lalui bersamamu terlalu banyak indah sakit duka ceria suka dan bahagia...
Dari awal permulaan cerita dan takdir kita berdua sehingga kini..
Semuanya ada dihati dan tersimpan disebuah kotak kecil…
Yang menceritakan kisah kita berdua..
Indah yang kita lalui…
Walaupun kita terpisah ruang dan waktu namun percayalah hati ini tetap seperti dulu...
Sang matahari terbit im waiting you..
I want you to know im waiting you…
Everyday im waiting you…
Sang matahari terbit jarak yang terpaksa kita lalui ini sangat menguji..
Tapi hati kita tidak pernah jauh…
Terima kasih sang matahari kerana sentiasa bertahan dan selalu bertahan untuk mengejar cita-cita kita…
ingat lagi tak??
1st time but now second year..
hopely akan bertemu dengan sang matahari terbit pada waktu yang tepat dan hari yang tepat
dan
yang telah dirancang olehNYA..
jika takdir ALLAH menentukan yang kita tidak berjodoh, kita tidak akan bersama..
namun jika ALLAH telah menulis jodoh kita bersama, kita tetap akan bersama
walaupun kita terpisah oleh jarak dan tidak pernah bertemu dan tidak berkomunikasi sebelum ini..
kerana
pasti ada cara ALLAH untuk menemukan kita bersama.
Kerana tulang rusuk dan pemiliknya takkan bertukar dan akan bertemu
pada saat yang tepat menurut takdir yang telah tertulis..
Tiada yang kebetulan melainkan semua atas perancanganNYA..
buatmu sang matahari terbit...
I WILL BE RIGHT HERE WAITING FOR YOU
I WISH YOU WERE HERE..
EVERYDAY...
258 84232 73742786 5328254 25524 34428258
8274 528 328264 336426 224292
258 46446 6365234 9274 42525 224468
9274 2526 528 58287 3244692
528 42787 247 6282692....




semester 7

Assalamualaikum dimulakan kata untuk entry yang seterusnya, sekadar meluangkan masa beberapa minit bersama blog untuk meluahkan rasa dihati dan meluahkan kata yang tak mampu untuk dikatakan melalui gerak bibir dan hanya sekadar perkongsian dan jalan hidupku. Entry nie saja-saja time nie bru pas kemask kini paper yang boleh guna lagi pas and la nie tgh tue duk depan laptop hati sebenarnya nak wat asgment strategy operation tapi nak jugak update dan menconteng sikit kat bloq aku nie, lau buka laptop on kan refresh pastu connect internet serendit uum aku akan buka 6 perkara..aq apa lagi rutin dan kebiasaanku, gmail,blog pas tue mesej fb aq n yahoo mail gmail dan buka lagu pasang kuat2...aku akan buka serentak, hehhehe,,,,itula surianti @ sue @ surik @ rik @ anti..tak sah lau tak buka semua tu ngn banyak tab. Kali nie itu gak aku buat. Tapi entry nie, aku nak kongsikan apa yang aku kena buat selama menjadi student final semester n year student, dulu ingat semester last nie bole lenggang kangkung dan lenggang mak jemah upanya fuhhh sangat-sangat berat. Tapi Alhamdulillah tak sangka aku akan ke semester last dulu ingat lagi menjejakkan saja kaki kat bumi sintok nie terus kata ya ALLAH engkau berikan aku tempat yang jauh dari keluarga tanpa adanya insan yang aku kenali namun, Alhamdulillah hidup kita bersaudara aku berteman dengan kawan-kawan yang sangat baik dan penyayang dan tak care dengan aku.


ok aku sambung tentang kerja-kerja budak-budak final semester ya, ingat subjek sikit senangla rupanya macam ambil 7paper kot satu semester. Heheh tiru ayat kawan satu kos aku. Aku gelak bila kawan coursemate aku cakap macam tue, tapi bila fikir rupanya betul gak, 7paper tapi tak la macam sekarang nie.
mang banyak sangat keja dan komitmen yang tinggi dalam setiap subjek kena ada, kenak2 lagi sebahagian lecture nie nak kita bekerjasa dengan 1malaysians, jadi commincate tue terpaksa dilebihkan sikit faham-faham jewla dulu ada jew assignment mesti cari kawan-kawan yang satu kepala, tapi la nie mang xle everything we do must in group and then when do the work one Malaysian must there. 1st tue macam janggal gak, p lama2 communicate tue very close malay Chinese and Indians can cooperate.

1st nak cerita sal paper stategy operation. Hhuhuh paper nie sebenarnya lecture baru, ehh maksud aku bukan lecture fresh tapi lecture logistic transform g operation department, macam tue la yang aku boleh explain, terkejut gak bila 1st masuk tue macam menakutkan rupa-rupanya ok la so far so good, tapi kan lecture nie kadang menggerunkan tapi aku suka cara dia motivate student mang kadang apa yang dia katakana menusuk kat qalbu aku nie kadang macam boleh menitikkan air mata sebab terkena batang hidung aku sendiri…assignment lecture kena buat site visit pas tue buat report and then buat assigmnet tentang company mengenai strategy dia dr segala aspek aku dengan group members kena wat banyak benda..pestel swot tows organizational structure recommendation.

2nd paper plak nak cerita sal final project, hahhhh nie paper best sebab tak da exam huray huray tak da exam, tapiiiiiiiiiii kerja tau tugasan dia cukup berat gak sebab dipecahkan kepada 2 macam besa assignment individu n grouping. Yg individu nie aq siap menelan air liur coz besar kot peratusan yg diberi oleh lecture. Ehhhh terlupa nama lecture yang ajar paper nie En. Azhar dia baik tapi kena jaga hati dia, pas tue dia ada assistant yg bantu nama dia abang hazami abang nie tinggi nak mampoi hehhehe bila berdiri dkat dia makkkk aiiiii aq sampai paras dada dia jew, eh apa aku melalut cerita sal abang hazami tapi better call him En Hazami nie nak menggatai plak aku, ko jangan surianti nak mampoi kena ngn matahari terbit nak menggatai dengan orang len.hahhahah….abehh aku lau abang baca nie..jangan nak cemburu tak tentu yew…tak pernah skalipun di hati nak cari insan lain...heheh..waaaa jiwang plak aq tak bertempat nie..malu aku lau matahari terbit baca nie..hahhah..

En. azhar nie suka mkan, tue yg kami tau n informasi dari senior2 lepas. Balik ngan assignment individu kena wat article bdsrkan skop besar dia energy. Everything about energy can come out in article example nuclear ka green technology ka but focus to energy only. Lau group kta org kena btu lecture yg buat tesis itu jew. Tapi xtau lagi lau ada perubhan sbb En Azhar nie kdg akan berubah tapi rsanya tak kot.heheh…setakat nie paper nie so far so good not hardest to do, but as long as we try to do the best for this paper. Harap-harap En Azhar baik hati dptka mark yg bek utk semua batch aku yang ambil paper nie.sekarang nie pulak lain jadinya paper nie bg aasgmnt indivdu kita org kena present sorg2 kat septik nanti but in grouping  just bantu lecture macam stiap group ada supervisor.. group aku n group stu g supervisor kita org encik azhar n en hazami. Semalam g jumpa supervisor nak tau kat mana kat cafĂ©, kita orang berbincang tapi en hazami ja yang bincang dengan kita orang apa yang perlu kami buat. So far la nie ok la.kena carik bahan ja dlu.

 3rd paper seminar, yang nie plak 1st disatukan group because not balance on quantity, but now separate again in two class. Aq dapat group dr kamal..huhu…aq skrg dh lepas tuk presentation skrg dr kamal kat oversea jdi 1week nie xda klass. Tapi update dlm group lawatan industry tetap proceed but not in KL but on SP. Kat  Fulijaya Manufacturing. Bila aq google search Fulijaya nie dia produce toothbrush and toopaste. Setakat nie paper nie aq tak rasa stress tapi xtau la bila Dr Kamal balik sebb DR kata akan present kat septic but in group.wait n see apa yg DR nak bila klas dah jalan sprti biasa..

Paper yang ke4 nie. Paper projek management. Nie sama ngn stdy Pom sebijik la tapi paper nie lecih detail sebb kat sini lectr ajar nak dapatkan tunder kira, kira budget dalam satu2 projek n banyakla. But I like this paper because calculation. 1st lecture yang ajar nie DR Norlena p dah change dgn en Syed muhamad wafi..nice name kan..orgnya suka joke sangat2 muda lagi..sapa yang nak tackle pun bole kot.hahah.apala aq nie fikir kat situ lagi. Tapi mang aku rasa encik syed nie la lecture paling muda kot.sangat-sangat sempoi. Jarang mara bagi explanation pun ok la.tapi dia suka bandingkan buda pompuan ngn laki bila bab faham ke tak.ishh geram gak, tapi aq suka sangat tengok en syed nie.hehhe..tapi not more than that  just a lecture n student only ok.aq dah berpunya weiii takkan nak suka hati suka jantung..hahah lagipun entah2 en syed tue dah tunangka kawen ka..aku yang hiperbola lebih..mampoi aku.dah2 jangan nak melalut cik surianti.

Sekarang nie paper yang terakhir nie paper elektif, paper yang di luar bidang operation. Disebabkan hari tue aku dah tak tau nak pilih apa aku pilih jakla pengantar psikologi.hahahah..sekarang aku budak psiko sikit2 k.banyak benda gak yang aku belajar dalam psiko nie.skrg assgment dah submit by grouping and then for u information the lecture also change but still DR busu sebagai lecture tetap. Tapi selama kelas nie Prof makzan yang banyak ajar kita orang, sebab kesihatan DR Busu tak mengizinkan ada masalah jantung. DR busu baru2 nie bagi tip untuk mid term 18hb nie. Dari bab1-4. Lecture nie tak street sangat tapi attendance jangan nak men2 dgn dia. Aq 2x dah tak datang klas DR sebab kesihatan aku time tue tak mengizinkan sangat jadi tak pergi kelas.

Nie la paper2 last semester aku..tapi hanya 4paper aku kena ambil exam seminar strategy operation psikologi n project management.harap korang semua doakan kejayaan aku kat final nie ya.ingat hidup budak semester last bole enjoy but no no no no..makin serabut...3week nie aku rasa hidup aku tunggang langgang tul, macam2 kena fikir. Nak tau student POM banyak kat pusat kegiatan pelajar (PKP) baru buat asggment byk yang bkampung kat situ dari petang smpaila ke lart malam kdg bila dah tutp pkp baru ada group yang pindah kat pkp lama untk smbung keja.bekerja keras semua student POM semester nie.harap semua student POM Berjaya lepas nie. 

 
But im still worried my practicum because response company yang aku anta tak bagi response.aq dah follow up gak harap2 dorang  xendah dengan resume aku. Pas nie nak anta lagi resume baru kat kilang2 yang berdekatan dengan kajang..takut aku tak dapat kat sna…korang doakan aku k dapat tempat practicum...semester 7 la nie banyak pengalaman dan kenangan yang aku betul2 takkan lupakan.hanya tinggal 2blan lagi aku akan meninggalkan uum nie..terasa sedih bila memikirkannya. Dulu masa sem2 awal lamanya lagi abis bila dah sem last nie terasa sedih plak nak meninggalkan tempat pengajian. Banyak kenangan yang terukir dan tercipta kat sini selama tempoh pengajianku gembira suka duka sedih kecewa semua ada dalam uum nie..kenangan study kat uum nie walaupun banyak orang kata jauhnya sampai belajar kat utara tapi kat utarala nie banyak benda yang aku belajar dan mematangkan diriku hidup berdikari.huhhh touching  plak aku.okla ada masa lagi aku akan update perkembangan aku dihari2 menghitung untuk meninggalkan uum nie…sedih plak..salam saying untuk semua pembaca bloq aku nie.assalamualaikum..





Friday, 2 November 2012

Secebis nasihat.

update bloq lagi..assalamualaikum pembaca bloq ku..macam aku nie tak banyak keja kan, sempat lagi aku update bloq.kali nie nak cerita tentang aq dan seorang pakcik tukang cat kat blok aku. Bukan nak cerita apa pun tapi disebalik pertemuan antara aku dengan pak cik nie kan sampai membuat aku terfikir seketika.heheheh…hiperbola lagi aku..heheh..ayat kak mina nie hiperbola betul.ehhh xdela Cuma kan bila jumpa pak cik tue dengan ayatnya lagi perghhh macam menusuk kat hati dan fikiran aku.

aku nak cerita dari mula macam mana aku boleh berbual dengan pak cik nie., mula tue pak cik nak cat depan bilik aku dekat dengan ampaian time tue kain aku jemur ada kat ampaian jadi kebetulan ada akak nie gtau pak cik tue suh aku alihkan baju yang ada kat ampaian sebab takut kena cat nanti. Aku pun siap2la dengan tudung dan pakaian yang menutupi aurat pas tue aku datang g bilik sebab sebelum nie aku stay kat bilik kawan sebab aku duk sendiri time cuti mid sem pas tue aku alihkan.

Bermula la perbualan aku dengan pak cik tukang cat nie. 1st tanya aku tak balik dalam hati aku lau aku balik tak la aku kat depan pakcik nie..hehhehe jahatkan aku…tak pakcik umah jauh..duk mna duk sabah oooo patutla tak balik, duk sabah kat mana kat tawau..dlm hati berkata lau aku gtau kunak confirm tak tau jd aku kata la tawau.oo tawau.a’aa…berapa lama dah duk ngaji sini. Alhamdulilah pakcik semester last dah, insyaALLAH tahun depan praktikal dah. Baguslah tue nak pak cik doakan anak akan Berjaya dalam hidup. Ting’’’’’ dalam fikiran timbul question mark ???? aikk napa pak cik nie tetiba…insyaALLAH pak cik. Dah ambil pakaian kat ampaian aku kunci bilik pas tue nak balik bilik kawan

tiba2 dia tanya lagi selalu ka tak balik raya, aku terus terhenti melangkahkan kaki dan meletakkan tangan kat besi2 disepanjang jalan koridor bilik…tak rindu ka tak sedih tak rindu dengan mak abah ka?..aku duk terus kata dah besa dah pak cik duk jauh dengan family dan tersenyum..ooo macam tue..mak abah masih ada tak.?? Aku kata bapak ada lagi mak dah xde..oooo maaf nak ingat mak ada lagi..xpe pak cik.  Mak sakit pa.mak sakit kanser pak cik  mak meninggal 2tahun lepas. Ooo  bila keluar dari sini nanti cari kerja yang bagus2 senangkan orang tua. Aku cakap insyaALLAH pak cik. Pak cik doakan nanti kamu suda Berjaya  dapat hidup dengan bahagia lepas suda kumpul duit pak cik rasa tidak lama lepas tue mesti anak nie akan kawin. Dalam hati aku kenapa pak cik nie yang terlebih fikir sal masa depan ku…tak pe tak pe positive thinking surianti anggap nie semua salah satu cara ALLAH bagi kita semangat ketika hati di uji dengan kesedihan di kala hati gundah gulana ketika hati dilanda ombak badai yang sehingga kadang tak mampu menahan air mata dari mengalir di pipi dan di hati.

lepas tue pak cik nie kata,tgok dr gaya kamu nie nak, macam anak bongsu.ehh au katala iya pak cik saya anak bongsu dari 4org baradik. Aku terus ketawa kecik. Betulkan pak cik cakap pak cik dulu makan garam nak suda tau macam mana manusia nie. Aku bertanya pak cik brapa orang anak? Pak cik ada 5org anakyang pertama baru umur 21 thun. Anak nie brapa umur tahun 23tahun dah pak cik..oo insyaALLAH tak lama lagi kawen la tu..dalam hati berkata apasal la pak cik sentuh pasal kawin nie..pak cik rasa anak nie jodoh dengan orang sini jugak nak..nanti lau kawen jangan lupa jemput pak cik.insyaALLAH..lagi satu anak nie suda ada calon ka..insyaALLAH pak cik suda ada..bagusla nak kita nie apa lagi perempuan kena hati-hati kena pandai jaga diri .Dengan cara anak bercakap lemah lembut, sopan manja…tingg’’’’ manja dalam fikiran question mark??? Ada plak kata aku manja aq nie la budak nakal dan degil kan matahari terbit.heheh..pas tue yang wat aku touching kan.

satu pak cik mau pesan sama anak dalam hidup nie nak kita kena kuat semangat kalau tidak ada semangat kita tidak boleh hadapi ujian yang di bagi yang penting lagi nak jangan sekali-kali pernah putus asa kena kuat hadapi hidup itu yang penting ngan solat kita jangan pernah tinggalkan walau macam mana pun ya nak ingat tue pesan pak cik hidup kena kuat hadapi ujian. Sambil pak cik tue mengecat besi2 koridor.insyaALLAH pak cik terima kasih ya pak cik bagi nasihat. Sama2 nak... Pak cik tue sempat bagi aku kad nama dia..aku pun pelik.dalam hati kenapala pak cik nie ada2 jak dia cerita dengan aku nie…ok la ya nak pak cik mau balik suda nie..aku berkata ya la pak cik terima kasih sebab bagi nasihat.

aku melangkahkan kaki dan berkata dalam hati terima kasih ya pak cik sebab bagi nasihat walaupun hanya secebis kata dan seuntai nasihat di hati yang tengah menangis tanpa suara dan tanpa  air mata ketika ini. Ya ALLAH berikanlah kekuatan di hatiku ini dan di hatiku sentiasa berada dalam keadaan yang baik dan sentiasa mengingati MU ya ALLAH…andai inilah takdir dan jalan yang engkau aturkan kepadaku aku redha dan berserah dengan segala perancangan dan peraturanMU..