Thursday, 22 November 2012

SO not JADI but Operation Strategy



Assalamualaikum buat pembaca bloq aq..heheh….mesti korang tertanya2 kan napa aq lama xupdate bloq.padahal baru seminggu aq xupdate..tapi aq plak yang perasan lama tak update.apala aq nie..bukan tak nak update Cuma hidup aq 2week nie macam tunggang langgang..kepala di kaki kaki di kepala dah..bukan pa, ada subjek yang memerlukan aq n group member menghadap berjam-jam untuk siapkan.ahamdulillah berkat tungkus lumus selama 2bulan untuk siapkan akhirnya hari nie assgmnt tue aq n group member dah anta kat bilik DR Adam. N last petg tadi discussion utk tgok video slide n take a video tentang DR Adam.untuk pengethuan korang video n slide tuk untuk kita orang present pada hari seminar iaitu tu 27hb nie..wish we luck ok..tapi bukan aq la yang present sebab aq dah present kat dalam klas hri tue kang turn group leader aq dgn por kim yang bentang about company yang kta orang lawat hari tue.subjek nie la yang all student POM very scared because DR Adam has a concern person and what him want must do n properly,nak tau dr sem nie la aq kena print asgmnet guna print laser..huhu..

sebelum2 nie besa2 jak..nie kena print laser.tapi semua tue bagi aq ta kira brapa habis duit asalkan apa yang DR adam nak kan kami buat yang terbaik.macam2 yang kami lalui dengan group members.so tired, lau boleh aq katakana every day we meet to discuss n what to do…jujur aq cakap hari aq terfikir sal assignment nie..sampai masuk dalam tido aq..lau korang nak tau macam mana penangan  OS  nie kat kita orang budak operation korang ambil la os nie sem7 korang akan rasala macam mana yang budak2 operation yang tak ambil lagi.

Tapi2 kan bila ingat balik dari 1st until the end macam2 yang aq belaja dalam goup member aq.group member yang diberikan DR Adam 1malaysian u know..heheh..2malay, aq n ara, 2 chinese seok li po kim n sherly, india plak sherly n lavaniya.hahhhhhhhh mesti korang heran kan napa aq letakkan 2x untk nama sherly because sherly nie mix Indian n Chinese.korang nak tau bg aq diasgt bertuah sebb bi dia fuhh cayaq uuu pas tue bm cnfrm la kan Chinese n Indian pun dia boleh cakap.kdang tue bila cakap2 ngn lavaniya tgh discussion nie tba2 seok li tnya pa lagi sherly hantam la dalm Chinese bila aq n ara tanya plak heheh faham2 jewla bi pun kurang2 jadi tnya dalam bm jew..janganlah gelakkan aq plak..tapi serious bi aq kan mang kesiannn tul…macam mna la nie nak smbung kat luar lau bi pun ggl..nampaknya aq kena hapuskan kot angan2 aq sambung study lagi kat luar..hehehe…ada niat tapi harap apa yang dii rancang menjadi..insyaALLAH.

Korang nak tau buat OS nie mang sangat2 focus.sebab takut ada kesilapan.berapa kali kita orang punya assgmnet kena redo sebab tak menepati apa yang group leader aq nak..sherly group leader..aq mang kadang tue takut dengan sherly sebab macam nak makan aq je..heheh janhan mara tau sherly..but tq teach me something special to more focus when do something n more relax.hehhe..aq ingat g aq kena present sherly akan tgok dulu macam mna kami present and then baru bai komen atau penambahan itu present time kat dalam kelas.hehe..tapi tue dah berlalu..kang aq nak crta assgment yang kami dah submit hri 27hb mnjadi saksi semua usaha kami selama 2bulan…

Hari2 kena g PKP utk discussion sampai org SAC dah kenal kita orang sebb bdak2 POM semua tempah bilik tuk buat assgment OS..setiap hari lau boleh budak operation mesti ada book bilik utk buat kerja kat dalam bilik tue..almost my life 2month at pkp..korang bayankanlah life aq n budak operation lain semua
macam apa yang aq rasa.tertekan penat nangis pun ada kot heheh pas tue mbebe2 kata ceptlh abis dah letih sangat..serius sangat2 letih buat asgmen OS nie.

Tapikan bila aq fikir dr awal sampai la kmi anta asgment.satu kenangan terindah tercipta antara group members..sebab kata orang everyday meet for discussion…waktu dalam kuliah muka yang sama gak jumpa but when attend discussion some feel very special.walaupun 1s2 tue mang mash lagi diam2 tapi aq rsa aq dari awal hingga akhir suara aq nie la yang paling kurng didengat2..hahha suara emaskan..heheh ehhhhh bukanlah tapi aq xtaula itulah aq kurang bcakap bila aq ngn coursemate aq aq lebih memilih utk berdiam,, bila nak tnya something jew baru aq bsuara lau tak da aq dok diam tau pndg jew apa yg dorg bualkan..tapi tidak bererti aq tak mesra ngn group member aq k..heheh very sporting person n more open..hehhehe..seronok dengan group members walaupun kerja yang perlu disiapkan fuyoooo maa aiiiii semuala mang tough gila2..heheh..

Aq dapat belajar untuk menepati masa bila berjanji dengan seseroang..teach me to be punctual, more properly when do something…banyak yang aq dapat..yang utama ialah communication skill with them..saling bertanya saling beri pendapat what must know this good to put in report or not suitable or add something information in report..aq macam tak dapat na kata apa2 mang 2month hidup aq mang dihantui dengan SO nie..heheh..

But the last I want to say, TO DR ADAM MOHD SAIFUDIN thank you so much  because teach we  to be good person, tq because teach be to be honestly,responsibility with what we do, tq with the advise we for face the future.tq because the advise I take note when is important for life…aishhh susah nie mau cakap bi aq cakap la lagi dalam bm k..terima kasih sebab banyak megajar dan berikan banyak pengeathuan tambahan yang kami tak tau.pas tue suka mndengar pengalaman2 kerja kat dalam dan luar DR dulu keja kat luar kat jepun pas tue baru pindah kat mesia semula tapi DR kata lama menetap kat sana. Terima kasihhh yang tak terhingga kerana sudi mengajar semua student operation.sekian terima kasih..

Nie jew yang aq mampu kongsikan cerita tentang SO iaitu operation strategy not JADI in malay ok..heheh ..ok la aq banyak keja nie tapi sempat g nak update gatal dah tangan nak menaip..heheh..aq nak smbung key in data tuk final projek plak..pening dah nie tgok excel.hehe..try buat sampai abis..kepada pembca yang tersinggah atau menyinggahkan diri kat bloq aq nie..terima kasih n doakan kecermerlangan aq kat bumi sintok nie..hehe..amboi macam kat luar Negara padahal kat mesia gak pun tapu kat hujung mesia..hahahah..ok la cukup sampai di sini perkongsian aq salama 2month dalam SO..

1 comment:

  1. ......terima kasih kerana menyebut banyak kali nama saya sehingga secara tak langsung satu UUM kenal saya kot walau saya sentiasa seronok dok dalam bilik....tapi saya nak ucap terima kasih pada awak dan rakan-rakan awak dalam kelas kerana berani menghadapi setiap challenge yg saya lontarkan ketika
    menghabiskan project assignment....itu lah satu-satunya harta saya tak ternilai pada awak semua.....mencurahkan segala ilmu yg ada demi masa depan semua pelajar-pelajar saya.....kerana itu adalah janji-janji saya pada Allah swt serta pada diri saya sendiri yang saya tidak akan mensesiakan setiap pelajar saya agar mereka mesti berilmu walau sesukar mana pun nak faham atau melakukannya.....alhamdulillah...bila awak cakap macam-macam ilmu dapat dari saya tuu saya amat teruja sekali.....Allah mengangkat darjat kamu semua sebagaimana yang saya sentiasa doakan....amin...semoga berjaya dalam kerjaya dan kehidupan masa depan.......hubungi saya kalau ada apa-apa nak tanya......wassallam....

    Tun Mai Ulat Gonggok

    ReplyDelete