Thursday, 30 June 2011

NOVEL.......

Hari nie nak cerita sal novel..
Novel yang aq pinjam kat library  umum kat
Kampug halaman. Walaupun pekan p still ada gak library umum.
Novel nie dah seminggu aq pinjam p baru 2hari yang lepas aq baca.
Maklumlah sekarangkan busy..jadi suri rumah..huuhu..
Suri rumahla sangat.
Novel nie kemarin malam aq pulun bagi abis..
Sampaikan aq tak perasan orang yang
Aq sayang mesej kat aq..maaf sangat-sangat..
Xperasan leka dengan situasi novel…
Seperti diri yang berada dalam cerita..hahaha
Novel nie bertajuk SETITIS KASIH…
Menceritaka kehidupan seorang anak angkat
Bagi sebuah keluarga yang senang namun xkaya.
Dijaga bagai menatang minyak yang penuh
Oleh keluarga angkatnya.
Namun kebahagian dan kasih sayang
Hanyalah datang dari kedua orang tua angkatnya.
Tidak pada adik beradik angkat.
Adik beradik angkat xsuka akan kehadirannya dalam keluarga tersebut.
Sikap cemburu dan iri hati sering bertamu.
Itu bagi cerita mengenai hal keluarganya.
Bagaimana pula dengan percintaannya.
Cerita novel seperti ini xakan lengkap dengan adanya
Kisah cinta..cukup sedih dan romantic kisahnya.
Sampai aq sedih time baca part2 kisah cintanya.
Namun betullah pepatah setiap dugaan dan cubaan
pasti akan ada hikmahnya.
Bestla novel nie..lau nak baca cubalah cari kat library korang.
Ending pun best gile..x ku sangka x ku duga penghujung cerita yang xpenah
Aq fikir semasa membaca novel nie..
Like lah cerita nie..romantik..
Lau lah pakwe aq macam nie..huhuh..
Novel nie gak ada masukkan unsur-unsur pengajaran dalam kehidupan
Untuk menghargai dan menghormati orang lain.
Apa2 pun novel nie mang best…
Try lah baca SETITIS KASIH..
Mesti korang beremosi semasa  membacanya.
Sama ada sedih, sayu gembira dan tertanya2 dan perasaan xsangka
Akan terjadi..hihih..betul,…
Nampaknya aq menghabiskan separuh masa untuk membaca novel
Dalam cuti semester nie lau masih xdapat kerja.huhuh..






Wednesday, 29 June 2011

Lamanya xberblogging..


Rindunya….
Rindu sgt2 xmeluahkan kata2 n melakar pengalaman kat blog nie..
Rasanya dah seminggu lebih xde entry baru,,
Dah berhabuk sikit kot ngan hanya entry2 lama..
Dalam beberapa hari yang lepas busy ngn program
Dan kerja kat umah..
Salah stu sebab xdpt nak wat entry..
Maklumlah skrg nie jadi suri rumah sepenuh masa dah..
Xdpt nak cari keja last2 kat umh gak la keje
Yang aq leh wat..ihihihi..
Lagi satu rasanya no idea wat masa2 nie nak menulis..
Xle nak focus dalam penulisan..kin aq busy smpai
 Xle focus…huhuhu..

Thursday, 16 June 2011

oh bulan..

Entry kali nie nak cerita sal kejadian hari nie..
Iaitu GERHANA BULAN..
Gerhana yang terjadi hr nie adalah gerhana yang ke-2..
Coz diramalkan 4 gerhana akan terjadi pada tahun ini..
Peristiwa nie jarang berlaku..
Peristiwa  nie berlaku time
umat manusia tengah beradu tuk merehatkan diri
Untuk menghadapi hari esok.
Namun tidak semua hamba ALLAH melakukan sedemikian..
Terdapat juga hamba ALLAH yang menyambutnya
Dengan penuh rasa tawaduk kepadaNYA.
Serta menikmati keindahahan CIPTAANNYA..
SUBHANALLAH tutur bicara
Dalam melihat kebesaranNYA bagi yang berpeluang 
melihat sendiri...
Dan  terdapat juga hambanya
Melakukan solat sunat kusufain iaitu (GERHANA)..
Bagi mensyukuri KEBESARANNYA..
berbicara di hati ini..
"andai aq melihat sendiri proses KEJADIAN GERHANA BULAN.".
aq lah manusia yang cukup gembira,,
coz nie adalah salah satu impian aq
yang xtercapai sampai skrg nie..
sedih..xpa..insyALLAH andai diri ini
masih diberikan nyawa di bumi yang sekadar pinjaman....
KITA AKAN BERJUMPA LAGI GERHANA...
harap-haraplah dapat melihatnya..
Gerhana bulan nie bermula,
dari jam 1.22 pagi, pada ketika itu,
Bulan baru sahaja memasuki kawasan bayang-bayang penumbra.
Kemudian akan memasuki kawasan bayang-bayang
Umbra pada jam 2.22 pagi.
Fasa Gerhana Penuh secara rasminya akan bermula
pada jam 3.21 pagi sehinggalah 5.02 pagi.
Kemuncak gerhana ialah pada jam 4.12 pagi.
Yang menarik gerhana kali ini ialah laluan
Bulan agak hampir dengan garisan tengah bayang-bayang umbra.

Berikut adalah data gerhana yang dikira menerusi perisian
Skymap Pro untuk waktu tempatan Malaysia.
Moon enters penumbra: 2011 Jun 16  01:22:52
Moon enters umbra: 2011 Jun 16  02:22:24
Start of totality: 2011 Jun 16  03:21:57
Maximum eclipse: 2011 Jun 16  04:12:24
End of totality: 2011 Jun 16  05:02:50
Moon leaves umbra: 2011 Jun 16  06:02:22
Moon leaves penumbra: 2011 Jun 16  07:02:02
Umbral magnitude: 1.705
Penumbral magnitude: 2.712
Duration of total phase: 1h 40m 52s
Duration of umbral phase: 3h 39m 58s
Duration of penumbral phase: 5h 39m 10s

Entry ke-14 Gerhana yang indah..

Monday, 13 June 2011

jiwang....

Entry kali nie nak cite sal JIWANG..
Jiwang ka ceq nie??..
Rasanya????.iya kot..
dah hati yang berbicara..so dah hati ceq lagu tu..
Xkan nak jd orang len plak na..
Mang ramai kata ceq nie jiwang…
So ceq terima title tu..
Kawan-kawan smua habaq lagu tu….
P xheranla…
Coz ceq nie mang suka JIWANG pun..
P jiwang2 ceq nie,,,xla jiwang sangat..
ada sifat degil gak...
Nak cite kat korang..
Ceq ada kawan, dia baca entry2 kat blog ceq
Dia terus kata, “jiwangnya kawan aq nie”..
Sambil gelakkan ceq na, time dia cite…
gelak besar dia..
Entry yang kawan ceq kata jiwang..
Entry AKU DAN SEOARANG DOKTOR (part1)..
Tu entry yang dia rasa ceq jiwang..
Ceq rsa entry tue xla jiwang pun..
Ermm len org lain kesimpulan yang leh dibuat..
Thanks friend,
Jd pembaca setia kat blog kwan hang ni...
entry kali nie nak praktis ckp utara skit..

Entry ke-13 jiwanglah sangat...


Saturday, 11 June 2011

07/06/2011- SELASA...

first...nak ucap ma kasih banyak-banyak
kat dia…
walaupun dia jauh kat negara matahari terbit...
dia ttp ingat kat aq..
ectually, hadiah nie dia nak wat aq surprise…
sptutnya coklat nie kat tngn aq time aq smpi je kat airport tawau..
p xmenjadi coz tu semua salah aq…hihihih.
Ermm xyahla nak crta knpa xmnjadi..
P yg pntg tu mang slh aq….
Second…aq nak ucap ma kasih gak ngn orang tengah yang sudi jadi
Posmen tuk dia…
Dia lah nie yang banyak aq susahkan…
Maaf sangat-sangat..
Setelah seminggu aq kat kampung halaman
Brulah aq dapat coklat dri posmen dia..
Sebenarnya kawn aq jgkla…
Thanks friend…
Cukup gembira di hati ini bila menerima
Pemberian dari dia…
Aq xmyangka dia akn wat mcm nie…
Romantik jugak buah hati aq nie..
Terima kasih banyak-banyak
Lain orang lain cara dia memikat wanita idaman hati..

Entry ke-12 Coklat..

album dari seseorang.....mohd adam harith..

Nice kan gbr nie…
Aq ambil nie kat fb seseorang..
Dia kata khas dia buat utk aq…
 aq mang suka lawa sgt
 gbr2  yang ada kat album fb nya…
So..aq wat kptsn tuk combain dia jd mcm nie..
Amacam lawa kan,,
Smua gbr nie aq download dr fb dia..
Sorila xminta kbnrn nak ambik gbr nie..
Rsanya kartun muslimah nie smua aq download
Xde yg trsisa..

Nie plak gbr berdua…
Cantikkan, xpena aq tfkir sblum nie akan
Ada hamba ALLAH yang melukis begini..
Lawa n sempurna..
Sampai aq terpikat melihat gambar2 nie..
Rasanya sekarang nie banyak yang menggunakan kartun2 nie
Sebagai profile pic kat fb..
Termasuklah aq...kata orang sedap mata memandang…

 Nie plak gbr kartun
Bagi seorang lelaki…sikit je gbr lelaki..
Pelukis nie rsanya cukup pakar
Dalam bidang lukisan..
Nampak macam real je,
gbr yang dia lukis..
Gambar yang tengah tu.confirmla
gbr yg aq suka tgk..
Bkan sbb apa, warna yg digunakan
cukup menarik hati,..
Nice colour..dengan tampak wajah
Yang aq rasakan cukup sempurna kejadiannya…

Nie plak aq wat gbr yang menjadi pilihan hati..
Sebenarnya banyak lagi..
P yang nie aq rasa aq suka tgk…
Gbr yg besar tu yg paling
Aq like beribu kali lau kat FB..
Nasib baiklah kat fb satu kali je nak
Like gbr @ status kwn2 kat fb…
Kombinasi warna yang pelukis gunakan
Cukup lembut n sesuai
Bagi  melambangkan seorang muslimah yang lemah lembut..
P aq xla lembut…sikit degil kata buah hati aq…
Terima kasih kepada yang berkenaan telah memperkenalkan n memperlihatkan gambar kartun nie...
 thaks a lot..

Entry ke-11 lukisan Kawanimut
-

Friday, 10 June 2011

biru oh biru

-kEtEnAnGaN-

enrty yang saja-saja,,
pas solat td, tfkir plak mcm mna plak 
blog aq nie ble jd 85% jd biru,,
minat warna lain
p blog nie warna lain,terasa pelik di hati.
diri ini tidak sedar dengan make over blog sendiri...
p lawa jugak kan..
hehehhehe,,,
puji blog sendiri nampaknya...
angkat bakul sekali sekala..
just skrg nie nak tkar warna visitor n global visitor...
p xla sekarang nie,
dua widget di atas nie
sebenarnya warna pertama aq wat blog nie..
lama-lama dihias warna biru 
yang terhasil..
biru oh biru...lawa gak rupanya biru nie..
p tidak sehebat warna yg menjadi 
tambatan hati sampai sekarang..
xyah nak hebohkan warna  tu..
hanya orang yang kenal n rapat je
tau warna idaman hati...

Entry ke-10 biru yang tenang

Wednesday, 8 June 2011

Betapa Berharganya Seorang Wanita...............


 
 Ketika Tuhan menciptakan wanita, malaikat datang dan bertanya,
"Mengapa begitu lama engkau menciptakan wanita, Tuhan???"
Tuhan menjawab,"Sudahkah engkau melihat setiap sudut yang telah aku ciptakan untuk wanita?" Lihatlah dua tangannya mampu menjaga banyak anak pada saat bersamaan,
punya pelukan yang dapat menyembuhkan sakit hati dan kerisauan,
 dan semua itu hanya dengan dua tangan".
Malaikat menjawab dan takjub,"Hanya dengan dua tangan? tidak mungkin!
Tuhan menjawab,
"Tidakkah kau tahu, dia juga mampu menyembuhkan dirinya sendiri 
dan boleh bekerja 18 jam sehari".
Malaikat mendekati dan mengamati wanita tersebut dan bertanya,
"Tuhan, kenapa wanita terlihat begitu lelah dan rapuh seolah-olah terlalu banyak beban baginya?"
Tuhan menjawab,"Itu tidak seperti apa yang kau bayangkan, itu adalah air mata."
"Untuk apa???", tanya malaikat.
 Tuhan melanjutkan,
"Air mata adalah salah satu cara dia menunjukkan kegembiraan,kerisauan,cinta,kesepian, penderitaan,
dan kebanggaan,serta wanita ini mempunyai kekuatan mempesona lelaki,
ini hanya beberapa kemampuan yang dimiliki oleh wanita.
 Dia dapat mengatasi beban lebih baik dari lelaki,
dia mampu menyimpan kebahagiaan
dan pendapatnya sendiri,
dia mampu tersenyum ketika hatinya menjerit kesedihan
mampu menyanyi ketika menangis,
menangis saat terharu,bahkan tertawa ketika ketakutan.
Dia berkorban demi orang yang dicintainya,
dia mampu berdiri melawan ketidakadilan,
dia menangis saat melihat anaknya adalah pemenang,
dia gembira dan bersorak saat kawannya tertawa bahagia,
dia begitu bahagia mendengar suara kelahiran.
Dia begitu bersedih mendengar berita kesakitan dan kematian,
tapi dia mampu mengatasinya.
Dia tahu bahwa sebuah ciuman dan pelukan dapat menyembuhkan luka.

Allah S.W.T berfirman:
- "Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia, namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan."
- "Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya. "
- "Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh."
- "Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya."
 -"Aku memberinya kekuatan untuk menyokong suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya."
-"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu."
- "Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."
- "Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya,rupa yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya.Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya, tempat dimana cinta itu ada."

 "CINTANYA TANPA SYARAT. HANYA ADA SATU YANG KURANG DARI WANITA,DIA SELALU LUPA BETAPA BERHARGANYA DIA..."

                                       jom layan lagu DeHearty - WANITA

Entry ke-9 Cukup sempurna ciptaanNYA..