Sunday, 8 January 2012

Tahun akhir…

Bismillahirrahmanirrahim…
Assalamualaikum..Entry pertama di tahun 2012…rasa macam lama sangat diri tidak menconteng luahan hati kat bloq nie..harap-harap xla berhabuk….syukur alhmdulillah ALLAH swt masih memberikan diri ini peluang untuk meneruskan kehidupan di muka bumi ini…ALHAMDULILLAH KU UCAPKAN..seminggu telah berlalu dalam tahun 2012…hanya membusykan diri dengan final imtihan..huhhh mang sikit tertekan dengan final imtihan kali ini...sampai mengeluarkan air mata kerana terlalu takut dengan imtihan kali ini…tapi alhamdulillah semua itu ku atasi dengan sebaik-baiknya...hidup ini perlu back to ALLAH..segala hanya dariNYa..”Tiada daya dan kekuatan melainkan dariNYA”….



Imtihan dan imtihan itulah yang diperbualkan ketika ini..”bila abis paper”..”bila lg paper”..”kat mna exam”..”ada soalan pas year tak”…”ada tips ka lectr bg”..”bila nak balik kg”..”bila nak stdy grup”..”takutlah ngn exam nie”..’harap2lah lepas”..”bila nak ajar aq nie”..”ada tak kwan ko yg major subjk nie”..”ko target brapa paper nie”..macam-macam perbualan yang akan terkeluar dari bibir setiap student ketika ini..pelbagai andaian, pelbagai cara dan pelbagai kata-kata terucap..semua sibuk dengan paper masing-masing dan ingin membuat yang terbaik..tapi kena ingat, takut tapi tidak mempunyai usaha itu namanya sia-sia begitulah jua ada kesedaran namun tiada tindakan..diri ini sering berkata dan mengingatkan diri sendiri MAAN JADDA WAA JADDA….kena berusaha dengan sehabis baik barulah memperolehi yang terbaik juga..teringat dengan entry ISLAHUL QULUB title entry dia HABIS BUAT TAWAKAL SAJA..cantik tajuk dia..nie link dia.. http://ishlahulkokoro.blogspot.com/2011/12/habis-buat-tawakal-saja.html.



Diri ini selalu menjenguk bloq nie..suka sangat-sangat…banyak ilmu yang diri ini perlolehi..tq to syafa..back to title entry TAHUN AKHIR..sebenarnya ada setahun setengah lagi akan menghabiskan pengajian dalam management operation kat UUM nie..maksud tahun akhir kat sini, tahun akhir 2012 diri dan rakan-rakan lain yang mengambil kos selama 4tahun akan berada kat bumi sintok…tahun depan insyaALLAH diri dan sahabat yang lain akan menjalani real industries pulak iaitu praktikum selama 6bulan..rasa macam nak praktikum kat sabah TAPI…entahlah masih memikir lagi ni.kan lambat lagi..heheh...

Macam sekejap jak masa nie berlalu..macam rasa baru jak diri yang dhaif ini melangkahkan kaki ke sintok nun jauh kat utara semenanjung..tidak terasa 2tahun lebih menuntut ilmu kat utara nie..pelbagai cerita yang terukir pelbagai dugaan yang terjadi pelbagai kenangan yang mengusik jiwa..terlalu banyak yang terjadi dalam hidup semenjak hidup dalam perantauan walaupun tidaklah jauh mana masih dalam negara..laut china selatan memisahkan diri dengan insan-insan yang tersayang..sangat-sangat merindui mereka saat ini..yang kadang rapuh dan yang kadang jatuh dan yang kadang sakit menjalani takdir ilahi.


Dahulunya aq tidak terfikir akan segagah ini untuk berdiri di kaki sendiri sebab dahulu hidup ini sentiasa diurus dan ditadbir oleh insan-insan tersayang ketika disamping mereka..teringat dengan arwah mak berkata pada ku sebelum meneruskan pengajian di sini “ndak da ka yang dekat, pohonlah ums tu, ada jugak kak umi mu tolng uruskan lau ko mau belajar di ums”… "nanti lau datang lgi sakit mu macam mna sapa yg mau jga"..“mampukah  anak mama nie belajar jauh2, di sana nanti mesti smua buat sendiri ndak bole cengeng ndak bole kuat mara macam manala nanti dengan makan mu, di sini pun masih kenak suap lau makan baru ko makan nanti disana macam mana la..lau sakit susahla mau pigi tengok sudalah sakit cari bapa jak kan”..heheh…ada gelak dan sedih  terasa…InsyaALLAH anak mak nie dah besar dah, anak mak tak nakal lagi macam dulu...dah boleh kwen dah anak mak nie...heheh..SAYANG MAK, RINDU DENGAN MAK..mengalir air mata menaip perenggan nie…


InsyaALLAH diri telah merancang sebaik-baiknya apa yang diinginkan  dan yang dirasakan terbaik untuk diri ini..berharap apa yang dirancangkan ALLAH makbulkan..”Dan bertawakkallah kepada ALLAH! Cukuplah Allah menjadi wakilmu (tempat menyerahkan urusan)..ku serahkan dan kuhamparkan segalanya kepada yang maha esa….diri mengharap tahun ini adalah tahun yang terbaik dan memprolehi kejayaan untuk diri dan semua sahabat-sahabat dalam menjalani kehidupan sebagai seorang pelajar seorang anak dan seorang hamba disisiNYA..HARGAILAH MASA INI DENGAN SEBAIKNYA…salam di tahun 2012….


START ANY WORK WITH NAME OF ALLAH
DO THE WORK WITH HELP OF ALLAH
FINISH THE WORK WITH THANKS TO ALLAH BECAUSE WITHOUT ALLAH NOTHING POSSIBLE

No comments:

Post a Comment